Namirnice koje pomažu u borbi protiv urinarnih infekcija

Kako ne biste smanjili pH-vrijednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije treba da izbjegavate gazirana pića i ishranu s velikim udjelom životinjskih proteina

9149 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrana koju jedemo, odnosno molekuli koji nastaju tokom njenog varenja utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Zato oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama treba da malo prilagode svoju ishranu.

Naučnici sa Washington University School of Medicine istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određene materije iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod varenja) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu tijelu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u sistemu za varenje pretvaraju se upravo u jedinjenja koja sprječavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udjelom polifenola su:

  • Svježe borovnice i sok od borovnice
  • Nezaslađeni sok od brusnice
  • Nezaslađeni jogurt
  • Crni čaj
  • Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH-vrijednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije treba da izbjegavate gazirana pića i ishranu s velikim udjelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju da i velike doze vitamina C unesenog preko vještačkih dodataka ishrani nijesu preporučljive, ali zato su prirodni izvori tog vitamina uvijek poželjni. To ne znači da morate jesti samo citruse.

Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogato vitaminom C:

  • crvena i žuta paprika
  • brokula
  • kelj

Osim vitamina C, urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A, kojeg ima u zelenom, žutom i narandžastom voću i povrću, šargarepi, bundevi, tamnozelenom lisnatom povrću, kukuruzu, paradajzu, paprici, pomorandži, kajsiji… U svoju prehranu obvezno uvrstite i bijeli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Bonus video: