Kako ishranom kontrolisati holesterol? 13 savjeta koji će pomoći

Vaš dnevni unos holesterola ne bi trebao da pređe 300 mg ili čak 200, ako je nivo holesterola izrazito povišen

37556 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzroci povišenog holesterola u krvi mogu biti brojni – na primjer konzumiranje previše hrane s visokim udjelom holesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog holesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i gojaznost takođe mogu povećati vaš rizik. Ostali faktori načina života koji mogu doprinijeti visokom holesterolu su neaktivnost i pušenje.

Vaša genetika takođe da utiče na vaše šanse za razvoj visokog holesterola. Geni se prenose s roditelja na djecu. Geni određuju vašem tijelu kako da obrađuje holesterol i masti. Ako vaši roditelji imaju visok holesterol, možda ste i vi izloženi većem riziku da ga imate, piše ordinacija.hr. Druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, takođe mogu povećati rizik od razvoja visokog holesterola i sa tim povezanih komplikacija. Sljedećih 13 savjeta mogu vam pomoći da niivo holesterola držite pod kontrolom.

1. Uvrstite u prehranu laneno sjeme. Sjemenke lana kao dio ishrane sa smanjenim udjelom masti povoljno utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti kod bolesnika s povišenim nivoom holesterola.

2. Potrebno je ograničiti unos zasićenih i trans masti i holesterola putem namirnica životinjskog porijekla.

3. Prije pripreme živine kožicu treba ukloniti jer sadrži značajne količine holesterola.

4. Ograničite unos jaja, džigerice, bubrega i mozga. Ove namirnice izuzetno su bogate holesterolom.

5. Nedjeljno ne konzumirajte više od 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela.

6. Pileću, goveđu i druge mesne supe prije konzumacije ohladite u frižideru dok masnoća ne postane kruta i digne se na površinu pa je potom uklonite kašikom.

7. Prije pripreme crvenog mesa poželjno je ukloniti sve vidljive masnoće ako se već konzumira, ali prednost ipak dajte nemasnom bijelom mesu.

8. Uvijek birajte mlijeko i mlječne proizvode s niskim udjelom mlječne masti.

9. Kada kuvate tjesteninu izbjegavajte dodavanje ulja, pri kuvanju pirinča izbjegavajte dodavanje maslaca ili margarina, kada kuvate pire-krompir izbjegavajte dodavanje maslaca i punomasnog mlijeka.

10. Pri dodavanju masnoća jelu, prednost dajte maslinovom, ulju od repice i suncokretovom ulju.

11. Vaš dnevni unos holesterola ne bi trebao da pređe 300 mg ili čak 200 mg (ako je nivo holesterola izrazito povišen).

12. Izbjegavajte hranu koja je pržena i pohovana, bolje je da je pripremate kuvanjem ili pečenjem u rerni.

13. Brza hrana i pekarski proizvodi sadrže trans masti koje povećavaju nivo “lošeg” LDL holesterola i spuštaju nivo “dobrog” HDL holesterola.

Bonus video: