Brinu vas pesticidi? U ovim namirnicama ih ima najmanje

Kupus, na primjer, sam proizvodi komponente koje odbijaju insekte što znači da uzgajivači ne moraju da koristite pesticide

7399 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Znamo koliko je važno jesti voće i povrće ali svima je poznato da se mnoge vrste gaje uz pomoć hemikalija koje ni malo nijesu zdrave. Često uzgajivači prskaju voće i povrće pesticidima kako bi plodove zaštitili od insekta i gljivica. Možda ne razmišljate o tome prilikom kupovine, ali dugoročno, oni mogu uticati na vaše zdravlje. U nastavku možete pogledati popis namirnica koje, prema podacima Američkog udruženja za prirodnu sredinu, imaju najmanje količine pesticida.

Pečurke

Iako rastu iz zemlje, nema ništa što je na njima "prljavo", ali one se prije jela naravno moraju dobro očistiti od zemlje i prašine. Izuzetno su ukusne u raznim jelima.

Karfiol

Ova namirnica ne samo da je čista već je izvrsan izvor vlakana i može pomoći kod gubitka kilograma. Puno je dobrobiti koje nudi ovo povrće, a odlična je i raznovrsna namirnica koju obavezno treba uključiti u ishranu.

Kivi

Kivi sadrži puno vitamina i za njegovo uzgajanje ne koristi se puno pesticida. Možda nijeste znali ali kora kivija je puna vlakana, a ako vam ne smeta da je jedete, obavezno je prethodno dobro operite.

Kupus

Kupus je zanimljiva namirnica zato što sam proizvodi komponente koje će odbijati insekte što znači da uzgajivači ne moraju da koristite pesticide kako bi od kupusa odbili insekte. Kako se radi i o izuzetno zdravoj namirnice, treba je što češće jesti.

Brokula

I brokula ima moć samostalnog odbijanja insekta pa nije čudo što se tokom istraživanja na brokuli pronašlo jako malo pesticida. Koliko je zdrava, ne mora se posebno napominjati, a od nje možete napraviti supu, dodati je varivima ili je grickati svježu.

Šparoge

Njihovo vrijeme stiže, a sigurni smo da mnogi od vas ovu poslasticu obožavaju. Ako pak niste ljubitelj šparoge, možda je samo potrebno da naučite kao da ih pripremate. Uz to, one sadrže enzime koji mogu razgraditi pesticide koji služe za odbranu od insekata što može pojasniti zašto se na njima njih ne nalazi puno. Radi se o zdravoj namirnici pa je svakako treba češće jesti.

Zamrznuti grašak

Ova namirnica se često nalazi u našim zamrzivačima i ne razmišljamo da je imala mahunu koja ju je štitila od vazduha i štetočina. Kada se opna očisti, grašak postaje čista namirnica koju možete bez straha da jedete.

Plavi patlidžan

Ovo je još jedna zdrava namirnica koju trebali često jesti, potrebno ju je samo dobro oprati prije pripreme.

Luk

Kako raste u zemlji, ovo je namirnica koja sadrži malo pesticida, dakle možete ga bez straha koristiti u pripremi bilo kojeg jela.

Bonus video: