Kako ojačati imunitet djeteta nakon dojenja?

Uz dobre savjete, lako je podržati djecu u jačanju imuniteta i odrastanju u zdravoj porodičnoj atmosferi

36372 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Šta nakon dojenja?

Dojenje je najbolji izbor za Vašu bebu, ali šta poslije?

Majke su pod velikim pritiskom, bez obzira u kom trenutku odluče da prekinu sa dojenjem.

O ishrani nakon dojenja se malo govori. Roditelji se susreću sa pitanjem čime je najbolje dopuniti ishranu i na taj način podržati imuni sistem koji se intenzivno razvija do treće godine života.

Mliječni obrok je od velikog značaja i bitno da bude prisutan u bebinom jelovniku i nakon dojenja.

Tea Medica
foto: Tea Medica

U periodu od prve do druge godine preporučena dnevna količina mliječnih proizvoda iznosi od 400 do 600 mililitara mlijeka. Naravno, idealan izbor je adaptirana mliječna fomula.

Djeca u prve 3 godine života intenzivno rastu. Postaju 2x veća, 5x teža i dobijaju prosječno 1 gr moždane mase dnevno. Sistem organa za varenje se razvija do 2 godine života, imuni sistem do treće.

Da bi se djete pravilno razvijalo i raslo potrebna je izbalansirana ishrana koja obezbijeđuje adekvatan unos hranljivih materija.

Kako ojačati imunitet djeteta nakon dojenja?

Zdravo dijete je srećno i aktivno. Preduslov dobrog zdravlja je jak imunitet.

Kod djece u mlađem uzrastu, kad imunitet nije dovoljno razvijen, da bi se razvila prirodna odbrana od bolesti, potrebna je podrška roditelja od rođenja i prvih obroka, učenja kako se doji, vuče cucla, pije mlijeko iz flašice.

U prvim mjesecima bebinog života najvažnije je majčino mlijeko.

Ali, postavlja se pitanje šta nakon dojenja i kako ojačati imunitet djeteta?

Tea Medica
foto: Tea Medica

Imunitet kod djece se stvara do 3. godine života, a potom cijelog života brani organizam od virusa, bakterija, alergena

Ishrana nakon dojenja je glavni izvor nutritivnih sastojaka koji su direktno odgovorni za razvoj imunog sistema malog djeteta. Zato je važno obratiti posebnu pažnju na period nakon dojenja.

Temelj razvijanju pravih navika su roditelji, odnosno porodica.

Prijatna porodična atmosfera i uživanje u zajedničkom obroku, djeci pružaju sigurnost. U ovakvoj atmosferi bebe će probati i hranu kojom nisu oduševljene. Akcenat nije na ukusu, već na oponašanju, interakciji i navikama koje se svakodnevno izgrađuju. Na taj način se podstiču zdrave navike od prvih dana života.

Bebe su probirljive i često neumoljive da probaju zdravu hranu. Stoga je roditeljski primjer najvažniji. Djeca nas posmatraju i uče. Ukoliko vi imate naviku da jedete voće za užinu, tu naviku ćete uspešno prenijeti na dijete. Kada dijete malo odraste možete ga uključiti u pripremanje i aranžiranje obroka gde će kombinovati boje i ukuse zdravog voća i povrća.

Kroz igru, koja je osnovni deo života naših mališana možete se zabaviti, ali učiti svoju djecu zdravim navikama u ishrani.

Najbolji vitamini za jačanje imuniteta kod djece

Ishrana vaših mališana treba da bude takva, da sadrži sve nutrijente potrebne za njihov pravilan psihički i fizički razvoj.

Prve tri godine života djece su vrlo značajne i dinamične kada govorimo o rastu i razvoju. Do treće godine života, naše mrvice postaju dva puta veće i do pet puta teže. Tokom devet mjeseci prenatalnog razvoja, ne sazrijevaju svi organi već neki sazrijevaju upravo u ovom periodu.

Vaši mališani svakog dana, u prosjeku, dobijaju 1g moždane mase. Sistem organa za varenje se razvija do druge godine života, a imuni sistem do treće godine.

Bitna komponenta uravnotežene ishrane koja omogućava dovoljno energije i dobro funkcionisanje organizma su vitamini i minerali. Oni imaju značajnu ulogu jačanju imuniteta kod djece.

Vitamin C

Vitamin C je moćan prirodni antioksidans koji osnažuje imunitet kod djece i utiče na razvoj vezivnog tkiva mišića. Antioksidansi štite ćelije od štetnih molekula koji se nazivaju slobodni radikali. Vitamin C pospješuje proizvodnju bijelih krvnih zrnaca poznatih kao limfociti i fagociti koji su potrebni organizmu da se izbori sa zarazama. Pomaže i apsorpciju gvožđa i jačanje imuniteta.

Da bi se obezbijedio dnevni unos vitamina C dovoljan je cijeđeni sok od jedne narandže na dan, četvrtina limuna sa korom ili manji kivi. Pola šolje kuvanog brokolija uz neko drugo povrće je takođe odličan izbor.

Vitamin D

Vitamin D pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfora u organizmu. On je značajan za zdrave i jake kosti, zube i mišiće. Vitamin D pomaže organizmu da absorbuje kalcijum iz hrane. Nova istraživanja pokazala su da je vitamin D veoma važan za normalno funkcionisanje pluća i srca. Nedostatak vitamina D kod djece može dovesti do mekih, tankih i krhkih kosti, tj. stanja poznatog kao rahitis. Takođe se može javiti bol u kostima i slabost mišića uzrokovana nedostatkom kalcijuma i fosfora. Od aprila do septembra, dovoljna je količina vitamina D koja se stvori pod uticajem sunčevih zraka. Sa slabljenjem sunčeve svijetlosti, vitamin D se unosi hranom. Dobar izvor vitamina D su losos, punomasni sir, posebno kozji, cijeđena pomorandža, cerealije, pečurke.

Vitamini A i E

Jačanje imuniteta kod djece potpomaže se unosom vitamina A koji je prirodni antioksidans, pa pomaže u sprečavanju hroničnih bolesti, ali je bitan i za jačanje koštano-zglobnog i mišićnog sistema. Najvažniji značaj vitamina A je za pravilan razvoj vida i oka. Vitaminom A bogati su šargarepa, tuna, spanać, paprika, dinja.

Vitamin E je jedan od najznačajnijih antioksidanasa. Ima ga u sjemenkama suncokreta i badema.

Mliječni odrok-šta izabrati?

Nakon prestanka dojenja, idealan vid mliječnog obroka je adaptirana mliječna formula koja je nutritivno prilagođena potrebama djeteta. Ona treba da bude bogata vitaminima C i D kao i oligomasnim kiselinama koje su odlične za jačanje imuniteta kod djece. Takođe, značajne su u jačanju i razvoju skeleta, a utiču i na pravilan razvoj mišića i nerava.

Poželjno je da mliječne formule sadrže i probiotske kulture, vitamin D3, kao i selen i jod. Oni su neophodni za pravilan rast i razvoj vaše bebe.

Takođe, treba obratiti pažnju i na unos adekvatne količine proteina. Višak može preopteretiti njihove male bubrege i povećati rizik od gojaznosti. Zbog toga je značajan pravilan izbor mliječne formule i treba odabrati onu čiji je imaju proteinski sastav sličan majčinom mlijeku.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Aptamil 3&4 je jedinstvena mješavina probiotika, vitamina A, C, D i gvožđa, polinezasićene masne kiseline dugog lanca koje doprinose razvoju mozga i imuniteta kod djece.

Aptamil 3&4 je mlijeko namijenjeno djeci nakom 12 meseci i 24 mjeseca. Omogućava djetetu nastavak mliječnog obroka, a s obzirom da ima više proteina i ugljenih hidrata, podržava normalan razvoj djeteta posebno u periodu prohodavanja.

Uz dobre savjete, lako je podržati djecu u jačanju imuniteta i odrastanju u zdravoj porodičnoj atmosferi. Uz ljubav i podršku pomoći ćete djetetu da bude zdravo, da se brže i lakše adaptira na uslove i okolnosti koje se u savremenom svijetu brzo mjenjaju.

Tea Medica
foto: Tea Medica