Jedanaest načina da održite svoje zube zdravim

Vitamin C je izuzetno važan ukoliko želimo da imamo zdrave i lijepe zube. Kalcijum je jedan od najzastupljenijih minerala u našem tijelu i igra veliku ulogu u razvoju i zdravlju kostiju i zuba

10591 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za postizanje i održavanje zdravlja zuba potrebno je redovno voditi računa o njima. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će, ako ih se budete pridržavali, spriječiti pojavu bolesti zuba i desni.

1. Ne idite u krevet bez pranja zub

Poznato je da je opšta preporuka pranje zubanajmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi od nas i dalje zanemaruju pranje zuba noću. Ali četkanjem zuba prije spavanja oslobađamo se klica i plakovaa koji se nakupljaju na zubima tokom dana.

2. Četkajte pravilno

Način na koji perete zubeje podjednako važan - u stvari, loše pranje zuba je skoro isto toliko loše kao i nepranje zuba uopšte. Odvojite vrijeme za pranje zuba, pomjerajući četkicu za zube nježnim, kružnim pokretima da biste uklonili plak. Neuklonjeni plak se može stvrdnuti, što dovodi do nakupljanja kamenca i razvoja gingivitisa (rana bolest desni).

3. Ne zanemarujte jezik

Plak se takođe može nakupiti na vašem jeziku. Ne samo da ovo može dovesti do lošeg mirisa iz usta, već može dovesti i do drugih oralnih zdravstvenih problema. Nježno operite jezik svaki put kada perete zube.

4. Koristite pastu za zube sa fluorom

Kada je u pitanju pasta za zube, postoje važniji elementi koje treba tražiti od snage izbjeljivanja i ukusa. Bez obzira koju vrstu paste odaberete, uvjerite se da sadrži fluor. Dugo vremena je fluor bio pod lupom onih koji su zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata na druge elemente zdravlja, ali ova supstanca ipak ostaje glavna u oralnom zdravlju. To je zato što je fluor važan u odgovarajućoj odbrani od karijesa. Djeluje tako što se bori protiv klica koje mogu dovesti do propadanja zuba, kao i tako što pruža zaštitnu barijeru za vaše zube.

5. Konac je podjednako važan kao i četkanje

Čišćenje prostora između zuba je najbolje ostvariti interdentalnim četkicama, ali ako ih ne možete priuštiti sebi, onda je konac za zube dobra zamjena. Primjena konca za zube jednom dnevno dovoljna je da se stimulišu desni, da se smanji nagomilavanje plakova i da se pomogne u sprječavanju nastanka upale.

6. Istrajte u primjeni konca za zube

Čišćenje koncem može biti teško, posebno za malu djecu i starije osobe sa artritisom. Pokušajte da savladate ove,,izazove’’ i da redovno (jednom dnevno) primijenite ili konac za zube ili interdentalnu četkicu.

7. Razmislite o vodici za ispiranje usta

Smatra se da vodica za ispiranje usta pomaže na tri načina u održavanju zdravlja zuba: smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško četkaju oko desni i ponovo mineralizuje zube.

8. Pijte više vode

Voda je i dalje najbolji napitak za opšte zdravlje - uključujući oralno zdravlje. Konzumiranje vode nakon svakog obroka može pomoći da se ponište štetni efekti kisele hrane i pića na zube.

9. Jedite hrskavo voće i povrće

Konzumiranje svježih, hrskavih proizvoda ne samo da sadrži više zdravih vlakana, već je i najbolji izbor za vaše zube.

10. Ograničite unos slatke i kisele hrane

Na kraju metaboličkog procesa, šećer se u ustima pretvara u kiselinu, koja onda može narušiti gleđ vzuba. Ove kiseline dovode do karijesa. Kiselo voće, čajevi i kafa takođe mogu istrošiti zubnu gleđ. Iako ne morate nužno da izbegavate takvu hranu u potpunosti, ne škodi ako budete obazrivi pri konzumiranju ovih proizvoda.

11. Posjetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje

U najmanju ruku trebalo bi da posjetite svog stomatologa radi čišćenja zuba i pregleda dva puta godišnje. Ne samo da stomatolog može ukloniti kamenac i utvrditi eventualno prisustvo karijesa, već će takođe moći da uoči potencijalne probleme i ponudi rješenja za liječenje.

Koliko je važan vitamin C i kalcijum za zdrave zube?

Vitamin C je izuzetno važan ukoliko želimo da imamo zdrave i lijepe zube. Ako u našoj ishrani nema dovoljno ovog važnog vitamina, može doći do promjena u tijelu zuba i u vilici, do krvarenja desni i kasnije do gubitka zuba.

Kalcijum je jedan od najzastupljenijih minerala u našem tijelu i igra veliku ulogu u razvoju i zdravlju kostiju i zuba. Ukoliko malo unosimo namirnice koje su bogate ovim mineralom povećava se rizik od nastanka upale desni i pojave karijesa.

Vitamin C ima važnu ulogu u regeneraciji vezivnog tkiva, ali i antioksidativno dejstvo. Posebno je potreban njegov pojačan unos kada su nam desni upaljene i crvene. Zbog svoje zaštitne i regeneracijske sposobnosti vitamin C usporava napredovanje parodontopatije.

Namirnice koje sadrže vitamin C su: limun, kivi, pomorandža, jagode, papaja, sirova crvena paprika, prokelj, brokoli, grašak, kupus i krompir.

Namirnice koje sadrže kalcijum su: mlijeko i mlječni proizvodi, brokoli, kineski kupus, mahunarke, smokve i školjke.

Šta je paradontopatija?

Parodontologija ili parodontoza je pored karijesa najčešće oboljenje zuba kod ljudi. To je bolest koja zahvata i razara sva potporna tkiva zuba dovodeći do njihovog klaćenja i ispadanja.

Jedan od glavnih uzročnika ili faktora za nastanak ove bolesti je zubni plak - meka naslaga koja se nalazi na površini zuba u kojoj su nastanjene bakterije sa svojim enzimima i toksinima koji oštećuju potporna tkiva zuba.

Zubni plak ne mora biti jedini faktor za nastanak parodontoze - to mogu biti čvrste zubne naslage odnosno kamenac, loše urađeni estetski ispuni i protetske nadogradnje, karijes, dijabetes i genetske predispozicije.

Bonus video: