Vrijeme je za maslačak: Ljekoviti recepti za čaj, med, sirup, liker…

Livade su prepune maslačaka pa nije teško prošetati i nabrati ovu biljku koja se može iskoristiti na više načina

22006 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2022. 10:36h

Prije nego što krenete u berbu maslačka, dobro razmislite gdje ćete to raditi. Neka to bude livada udaljena od puta i civilizacije kako biste bili sigurni da biljka nije zagađena. Takođe, imajte na umu da je preporuka biljku iskoristiti brzo nakon berbe, istoga dana, bilo da se radi o izradi meda, sirupa ili likera ili sušenja biljke za čaj.

Maslačak je ljekovita biljka od koje se mogu iskoristiti - korijen, listovi i cvijet. Na primjer, čaj od sušenog korijena se preporučuje kod bubrežnih tegoba, zadržavanja vode u tijelu, detoksikacije, jačanja imuniteta, celulita i gojaznosti.

Takođe, maslačak pomaže jetri u izbacivanju toksina iz tijela nakon pretjeranog unosa alkohola, ali i onih nakupljenih od prekomjernog unosa slatkiša i ostale nezdrave hrane, piše 24sata.hr.

Ova ljekovita biljka pomaže i u ublažavaju osjećaja proljećnog umora pa svakako popijte šoljicu čaja od maslačka svaki dan. Maslačak je izuzetno bogat vitaminima A i C, a od minerala sadrži puno gvožđa, kalcijuma, kalijuma... Možete ga jesti sirovog, na primjer, kao svježu salatu ili dodatak smutijima ili kuvanog, recimo, u obliku čaja.

Ovaj lijek iz prirode možete koristiti na sljedeće načine:

Sok za vraćanje energije

Tri šake lista maslačka i 50 ml vode procijedite u sokovniku ili usitnite u električnom mikseru pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u frižideru. Uzimajte triput na dan po kašiku. Svježi sok koristan je protiv proljećnog umora, podstiče izlučivanje tečnosti, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Čaj od maslačka

U šoljicu stavite dvije kašičice korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutru i uveče. Ovaj čaj dobar je i u borbi protiv celulita.

Smuti za mršavljenje

Ovaj napitak neka vam bude zamjena za jedan obrok. U blender stavite bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća (svježeg ili zamrznutog), 100 g listova maslačka i kašičica meda. Kratko izblendajte i odmah popijte, ali pijte polako.

Za detoksikaciju jetre

Prokuvajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litru vode pola sata. Popijte jednu šoljicu ovog napitka prije svakog obroka.

Čaj za opuštanje

Pola kašičicee korijena maslačka i pola kašičice kore bijele vrbe prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Maknite s vatre, dodajte pola kašičice kamilice i pola kašičice nane, ostavite da odstoji još deset minuta i procijedite.

Ovaj čaj vam može pomoći da se opustite nakon stresa, a ublažiće i glavobolju.

Ulje od maslačka

Napunite teglu cvjetovima i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite je i stavite na sunce, neka stoji dvije semice. Potom ulje procijedite kroz gazu tako da rukama dobro ocijedite i cvjetove.

Ovo ljekovito ulje koristite u salatama ili kao dodatak drugim jelima, a odlično je i za njegu suve kože. Čuvajte ga na hladnijem i tamnijem mjestu i potrošite u roku od šest mjeseci.

Med od maslačka

Ovo je zapravo gusti sirup od maslačka koji bojom i gustinom podsjeća na med. Biće vam potrebno oko 500 cvjetova, 4 do 5 limunova, litar vode, 5 kg šećera.

Imajte na umu da cvjetovi treba da budu svježi, pa ih odmah nakon branja prelijte hladnom vodom, dodajte limun izrezan na kolutove i pokrijte. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 24 sata. Potom zgnječite cvjetove rukama i procijedite. Dodajte šećer. Tečnost koju ste dobili polako zagrijavajte uz miješanje i kuvajte dok se med ne zgusne. Sipajte u čiste tegle.

Koristite ga kao ljekoviti dodatak čaju, limunadi, smutijima... NAPOMENA: U med možete dodati i narandže koje će mu dati posebnu aromu. Izrežite ih na kolutove i stavite kad i limun. Imajte na umu da je za ovakve, ljekovite recepte uvijek najbolje koristiti domaće.

Med protiv kašlja

Med od maslačka i kadulje ublažava kašalj i pomaže kod upale grla i olakšava tegobe vezane za disajni sistem. Potrebno vam je 500 cvjetova maslačka, 100 g kadulje, 5 limunova, 4 kg šećera, 2,5 l vode.

Postupak: U uzavrelu vodu stavite cvjetove, kadulju i limun izrezan na kolutove i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Ostavite potom da se malo ohladi, procijedite i u tečnost dodajte šećer.

Nastavite da kuvate oko pola sata do 45 minuta, dok tekstura ne bude nalik na med. Topli med uspite u čiste tegle, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sirup od maslačka

Sastojci: 250 cvjetova, litar i po vode, 2 limuna, 1 kg šećera

Priprema: Prelijte svježe ubrane cvjetove vodom, dodajte limun izrezan na kolutove i pokrijte. Ostavite na odstoji 24 sata pa procijedite i dodajte šećer. Smjesu kuvajte sat i po na laganoj vatri pa ulijte u čiste zagrijane tegle i zatvorite.

Liker od maslačka i meda

Sastojci: 50 cvjetova, 60 g meda, 1 kg šećera, limun, litar domaće rakije ili votke.

Priprema: Cvjetove stavite u veću teglu, dodajte med, šećer, limun narezan na tanke kolutove pa sve prelijte rakijom ili votkom. Ostavite na tamnom, toplom mjestu dvije sedmice, procijedite i sipajte u staklene boce.

Za liječenje bradavica

Jednostavno na bradavicu nanesite sok koji se pojavi kad prelomite stabljiku. Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan dok se bradavica ne povuče. Taj proces može trajati i mjesec dana pa budite uporni.

Bonus video: