Pet neistina o zdravoj ishrani: O voću, gojenju, mršavljenju…

Postoje mnoge zablude kada je u pitanju zdrava ishrana

20005 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana je, uz redovno vježbanje i dovoljno sna, ključni faktor koji pomaže održanju dobrog zdravlja. Pored toga pomaže i u održavanju prave kilaže. Ako želite da mijenjate svoje tijelo, krenite od ishrane i mijenjajte upravo nju. Zdrava ishrana znači uravnotežen plan i tanjir koji obiluje voćem, povrćem, proteinima i zdravim ugljenim hidratima. Međutim, postoje mnoge zablude kada je u pitanju zdrava ishrana, a wall.hr piše da su ove najbesmislenije.

1. Zdrava ishrana ne može voditi ka višku kilograma i zbog nje mršavimo. To nikako nije istina jer mnoge zdrave namirnice poput orašastih plodova, maslinovog ulja ili avokada imaju veliku kalorijsku vrijednost.

2. Zdrave namirnice su skupe i komplikovane za pripremu. Ova tvrdnja može se poništiti pomoću jednostavnog primjera: pripremite obilnu salatu sa piletinom. Za to, i mnoga druga jela ne treba potrošiti puno novca, a i priprema može biti jednostavna.

3. Hrana na kojij piše da je 'organska' je uvijek bolji i zdraviji izbor od obične hrane. To može i ne mora biti istina. Obratite pažnju na deklaraciju.

4. Voće sadrži šećer i treba ga izbaciti ako želimo da izgubimo kilograme. To nije istina - voće nam daje energiju i odlična je zamjena za nezdravi rafinisani šećer. Naravno, potrebno je obratiti pažnju na to koje voće birate.

5. 'Light' proizvodi i hrana s manje masnoće ili šećera su puno zdraviji. Ova teza ne mora biti istinita, ali u svakom slučaju takvi proizvodi imaju manje kalorija. Međutim, i 'light' majonez, na primjer, i dalje je majonez.

Bonus video: