Šta treba da znamo o Kolagenu i kako izabrati djelotvorni oblik

Mikeda® Active Collagen 5000 je na popustu (-15%)u svim Tea Medica apotekama od 15. do 20. maja

27396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: dr pharm. Maja Bojović

Šta je kolagen, kako djeluje I zašto ga gubimo?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini 25 – 30 % ukupnih proteina u tijelu) i predstavlja glavnu komponentnu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Glavni kolageni kože su tipa I i III. Kolagen tipa III, poznat kao embrionski kolagen, nalazi se samo u mladoj koži. Tokom procesa starenja kože dolazi do unakrsnog povezivanja molekula kolagena tipa I (uz gubitak vode) što je jedan od razloga smanjenja elastičnosti kože.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena. Medjutim, kako starimo proizvodnja kolagena se razgrađuje, što otežava tijelu da proizvodi novi. Kao rezultat, koža gubi gipkost i snagu, pa ova degradacija kolagena izaziva bore i ostarjeli izgled.

Studije pokazuju da počinjemo gubiti oko 1% kolagena svake godine u našim srednjim dvadesetim i do 30% tokom prvih pet godina nakon menopauze. Prijevremene bore nastaju kao posljedica načina života. Veliki uticaj ima pretjerano izlaganje dejstvu UVA i UVB zračenja poznato kao fotostarenje, nezaštićena koža, pušenje, konzumiranje alkohola, nedovoljni sati spavanja, neodgovarajuća njega kože, nagli gubitak tjelesne mase i rigorozne dijete.

U savremenom dobu, upotreba kolagena u prevenciji starenja sve više zauzima vodeće mjesto. Detaljnom analizom mnogobrojnih studija baziranih na njegovoj primjeni prikazani su pozitivni efekti na koži poboljšanjem proizvodnje kolagena primjenom kolagenskih peptida koji se nalaze u suplementima.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Koji je najdjelotvorniji oblik I jačina kolagena?

Djelotvornost kolagena u kozmetičkim i dermokozmetickim preparatima često je predmet rasprava budući da se smatra da se zbog veličine molekula kolagen ne može apsorbovati i iskoristiti. No, u ovom slučaju, kako je riječ o hidrolizatima kolagena čime se dobijaju peptidi kolagena manje molekularne mase i veće bioiskoristivosti, ovaj problem je riješen.

Mikeda® Active Collagen 5000 anti-age napitak za ljepotu kože, kose i noktiju

Upravo inovativni anti-age napitak za ljepotu kože, kostiju i noktiju, Mikeda® Active Collagen 5000, u svom sastavu sadrži peptan hidrolizovani kolagen, u dozi od 5000mg.

Količina kolagena u jednoj bočici Mikeda® Active Collagena 5000 je i do 30 puta veća nego u tableti ili kapsuli, a tečna formula omogućava bržu i potpuniju apsorpciju.

Osim hidroliziranog kolagena, Mikeda Active Collagen 5000 sadrži Beauty Shield Complex sa hijaluronskom kiselinom u dozi od 10mg i vitaminom B3 takođe u dozi od 10mg. Hijaluronska kiselina zbog svojstva vezivanja i zadržavanja vode, ima ulogu u hidrataciji tkiva. B3 stimuliše proizvodnju kolagena i na taj način učestvuje u smanjenju postojećih bora na koži i poboljšava njenu elastičnost.

Tea Medica
foto: Tea Medica

U svom sastavu pomenuti ,,beauty’’ napitak sadrži i sastojke koje imaju antioksidativno dejstvo. Vitamin B2 u dozi od 2mg antioksidativni efekat ostvaruje smanjenjem i prevencijom oštećenja koja doprinose procesu starenja. Dokazano je da primjena vitamina E (u dozi od 10mg) na koži dovodi do pozitivnih efekata kako u sprječavanju nastanka bora, tako i u ublažavanju postojećih bora, a pomaže i obnavljanju kože. Posebno značajnu ulogu ima vitamin C, u dozi 1 g, koji promoviše razvoj fibroblasta i kontroliše sintezu kolagena. Neophodan je za očuvanje kolagenskog matriksa koji izgrađuje unutrašnji sloj i daje podršku spoljašnjem sloju kože. Cink, pored svih navedenih uloga, doprinosi i održavanju normalne kose i noktiju.

Sinergističkim djelovanjem navedenih komponenti djelotvorno se povećava nivo kolagena u koži i doprinosi smanjenju bora, povećavanju hidratacije i elastičnosti kože, kao i blistavoj kosi i noktima.

Za postizanje najboljih rezultata, potrebno je koristiti jednu bočicu dnevno najmanje četiri sedmice. Ne preporučuje se unos kofeina (kafe) sat vremena prije i sat poslije uzimanja preparata, jer kofein može umanjiti apsorpciju sastojaka.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Kako funkcionišu peptidi kolagena, takođe poznati kao hidrolizati kolagena I kako doprinose našem tijelu:

  • Oni su gradivni blokovi za kolagen i druge proteine u tijelu,
  • Vezuju se za receptore na fibroblastima koji proizvode kolagen, što dovodi do veće proizvodnje kolagena,
  • Funkcionišu kao antioksidansi, štiteći postojeći kolagen u tijelu od oksidativnog stresa, koji bi inače uzrokovao njegovo raspadanje,
  • Mogu prodrijeti u spoljašnji sloj kože, pa umjesto da ,,sjede’’ na vrhu kože, oni ,,tonu’’ dublje. Često se nazivaju glasnicima za ćelije koje šalju signale govoreći ćelijama da proizvode kolagen.

Mikeda® Active Collagen 5000 je na popustu (-15%)u svim Tea Medica apotekama od 15. do 20. maja

Tea Medica
foto: Tea Medica