Ovih pet znakova pokazuju da ne brinete dovoljno o sebi

Važno je voljeti druge i brinuti o njima, ali ako e ne brinete dovoljno o sebi, teško ćete biti u prilici i da adekvatno pomognete ikome

7481 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljubav prema sebi nije isto što i sebičnost i ne znači da volite baš sve u vezi sa sobom. Ljubav prema sebi je prije svega briga o sebi, a to je nešto što ne bi trebalo da zapostavite.

Ali kako da znate da li bi trebalo da bolje da brinete o sebi? Sledeći znakovi vam mogu pomoći da prepoznate šta ne treba da radite…

1. Stalno se poredite sa drugima

Konstantno se poredite sa prijateljima, sa partnerom, sa saradnicima, ali i sa potpunim strancima na društvenim mrežama, piše Aktivni.si.

2. Nikada ne stavljate sebe na prvo mjesto

Biti dobar prijatelj ili partner podrazumijeva određenu žrtvu, ali to ne znači da druge uvijek treba da stavljate na prvo mjesto, jer ako se ne brinete dovoljno o sebi, teško ćete biti u prilici i da adekvatno pomognete drugima.

3. Mnogo vas brine šta drugi misle o vama

Da biste se dopali drugima, spremni ste da pogazite svoja uvjerenja i radite stvari koje ne volite. To vas, međutim, ne čini srećnom osobom, zato je bolje da više brinete o tome da ne razočarate sebe, a manje se obazirete na mišljenje drugih.

4. Stalno ste umorni

Postoji mnogo razloga za hroničan umor. Možda malo spavate, previše radite ili ste možda fizički i psihički iscrpljeni jer ste suviše posvećeni potrebama drugih, a svoje potrebe ste potpuno zaboravili. Preporuka je da pod hitno odete na odmor.

5. Često ste uznemireni i razdražljivi

Ponekad ste potpuno na ivici. Svi imamo trenutke kada smo razočarani ili iznervirani, ponekad zbog najbanalnijih stvari. Dešava nam se da, na primjer, briznemo u plač, kada nam izgori ručak ili ode autobus ispred nosa. Ako ste, međutim, stalno uznemireni i razdražljivi, to je siguran znak da ne brinete dovoljno o sebi.

Bonus video: