Čuvajte srce

Da znate: Ove vrste mesa najviše podižu nivo lošeg holesterola

Suprotno onome što se ponekad misli, holesterol iz hrane nema tako štetan uticaj na nivo holesterola u krvi kao zasićene i trans-masti. Dokazi ukazuju na vrstu masti kao ključan problem, a ne njenu količinu

29159 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoki holesterol glavni je faktor koji utiče na bolesti srca, a one su i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu. Holesterol, uz masne naslage koje se nakupljaju na zidovima arterija, može dovesti do krvnih ugrušaka.

Ti krvni ugrušci mogu biti uzrok srčanog ili moždanog udara. Riječ je o zabrinjavajućim opasnostima, ali visok nivo holesterola se uglavnom može spriječiti i kontrolisati zdravom ishranom, vježbom, izbjegavanjem pušenja, ograničavanjem unosa alkohola i regulacijom težine.

Većina zdravstvenih radnika preporučuje da se ograniči nivo ukupnog holesterola u krvi ispod 200 mg/dl (miligrama po decilitru) za optimalnu zaštitu od kardiovaskularnih problema. Suprotno onome što se ponekad misli, holesterol iz hrane nema tako štetan uticaj na nivo holesterola u krvi kao zasićene i trans-masti. Dokazi sada ukazuju na vrstu masti kao ključan problem, a ne njenu količinu, kad je u pitanju rizik od srčanih bolesti.

Zapravo, preporuke FDA iz 2016. godine kažu da je optimalno unijeti 78 grama masnoće dnevno, dok je prethodna preporuka bila 65 grama masnoće dnevno.

U nastavku su četiri najgore vrste mesa koje možete konzumirati.

Slanina

Bilo da je riječ o doručku uz jaja, hrskavi dodatak povrću ili tjestenini, slanina se uvukla u prevelik broj popularnih jela.

Jagnjetina

Kad pomislimo na crveno meso, najčešće se sjetimo govedine i teletine, ali i jagnjetina je vrlo popularna vrsta. Međutim, čisti jagnjeći odrezak bez masti sadrži oko 11 grama masnoće po porciji od 110 grama, dok janjeći kotlet od lopatice sadrži oko 9 grama masnoće po porciji od 110 grama.

Crveno meso ne bi trebalo konzumirati više od jednom sedmično, a čak i rjeđe, ako patite od visokog holesterola.

Rebarca

Možda ne čudi što su rebra na ovom popisu. Ona obično imaju vidljivu masnoću koja izgleda kao prevučena preko mesa i može biti dovoljno mekana kad se kvalitetno pripremi, tako da čini izvrsan gurmanluk.

Loša vijest je da komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara s kostima sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.

Kobasica

Unos prerađenog mesa poput kobasica može još više otežati stabilizaciju nivoa holesterola. Uzmite u obzir da većina dimljenih kobasica sadrži 6 grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 miligrama soli, koja pdsotiče rast krvnog pritiska, prenosi Index.