Kada hormoni podivljaju: Obratite pažnju na ove simptome

Postoji nekoliko znakova hormonskog disbalansa koje možete uočiti i reagovati na vrijeme kako biste svoje hormone vratili u normalu

26437 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naši hormoni su sićušni hemijski signali koji putuju kroz naše tijelo i organima šalju poruke za smanjenje stresa, ubrzavanje metabolizma, izgradnju mišića i sličnih procesa. Naše navike i način života imaju ključnu ulogu pri održavanju hormonskog balansa, koji je veoma važan za naše zdravlje.

Ukoliko niste pobornik zdravih navika, možete platiti cijenu tako što ćete narušiti balans hormona, koji će se negativno odraziti na vaše zdravlje. I dok tražimo rješenje za podivljale hormone u različitim tabletama, ono se nalazi pred nama u vidu zdravih navika, kao što su zdrava ishrana, česta fizička aktivnost i dobar san. Postoji nekoliko znakova hormonskog disbalansa koje možete uočiti i reagovati na vrijeme kako biste svoje hormone vratili u normalu.

Teško vam je da se probudite

Ukoliko vam je zaista teško da ustanete iz kreveta, znači da se ritam proizvodnje i cirkulacije vaših hormona poremetio, usled čega se osećate tromo i umorno. Recimo, nivo kortizola u krvi ujutru bi trebalo da bude visok kako bi razbudio vaš mozak i pripremio vas za predstojeći dan. Ukoliko vi ipak ne možete da ustanete iz kreveta, možda je cirkulacija kortizola u krvi narušena.

Ako velika količina kafe koju tokom dana pijete, ili kasni noćni izlasci, odlažu i ometaju vaš zdrav san, moguće je da ste narušili hormonsku cirkulaciju kortizola, zbog čega vam treba znatno više vremena da se probudite.

Ukoliko želite da regulišete cirkulaciju kortizola, dovoljno će biti da potpuno izbacite kafu i alkoholna pića barem na 7 dana. U početku ćete biti razdražljivi i biće vam teško, ali ćete ubrzo primijetiti da su vam jutra neuporedivo dinamičnija i energičnija.

Gubite energiju nakon obroka

Ukoliko uživate u obroku bogatom ugljenim hidratima, nakon ručka vam se spava i osećate umor i iscrpljenost. Ovo može biti znak da imate problema sa insulinom. Da bi vaše tijelo moglo da funkcioniše, nakon ručka, ono mora da proizvede veću količinu insulina koja se prirodno smanjuje nekoliko sati nakon obroka, ali ako niste u stanju da izlučite veću količinu insulina posle jela, znači da imate hormonski disbalans.

Ako želite da riješite ovaj problem, potrudite se da unos ugljenih hidrata svedete na minimum, kako biste kontrolisali nivo šećera u krvi. Na ovaj način vratićete količinu insulina u ravnotežu, što će spriječiti problem sa prekomjernom težinom i konstantni umor. Kada vaše tijelo ima disbalans insulina, vaš metabolizam postaje usporen.

Konstantno ste gladni

Leptin je hormon koji reguliše vašu sitost, a kada je on u disbalansu, osećate konstantnu potrebu za hranom. Ako stalno želite još nešto, naročito slatko, onda je nivo leptina u krvi veoma nizak. Kada jedete dosta ugljenih hidrata, luči se dosta insulina, što blokira lučenje leptina i usled toga, vi imate potrebu da jedete još, što nikako nije dobro ako želite da imate vitku liniju.

I stres može biti uzrok niskog leptina u krvi, pa ne treba da vas iznenadi što u stresnim situacijama imate posebnu želju za slatkišima.

Ako želite da riješite ovaj problem, pokušajte da svoju potrebu za slatkišima utolite šakom bobičastog voća ili kockicom crne čokolade.

Imate problem sa masnim naslagama u predjelu stomaka

Visok nivo masti utiče na stvaranje viscelarne masti, koja oblaže naše organe i može biti veoma štetna za naše zdravlje. Ako je masnoća u predjelu stomaka na visokom nivou, nivo kortizola će biti u disbalansu, što može dovesti do gojaznosti i nedostatka vitalnosti i pokretljivosti.

Da biste riješili ovaj problem, važno je da se nekoliko nedelja podvrgnete dijeti koja smanjuje unos šećera i ugljenih hidrata u organizam, kako biste smanjili masne naslage u predelu stomaka.

Kosa vam je beživotna i stalno vam je hladno

Štitna žlijezda je zadužena za opšte zdravlje u našem organizmu. Ako je nešto u našem tijelu van ravnoteže, štitna žlijezda će reagovati na to. Međutim, kada dođe do hormonskog disbalansa, ona može da funkcioniše veoma sporo, pa možemo osjećati konstantan umor, dok će nam kosa biti veoma beživotna, koža sve tanja, a ruke i stopala konstantno hladni.

Prevelika količina kortizola u krvi može učiniti naše ćelije otpornim na hormon štitne žlijezde, usled čega vaše funkcije postaju znatno usporene, što može dovesti do frustracije i napetosti.

Da bi vaša štitna žlijezda ponovo normalno funkcionisala, pružite svom organizmu odmor i pronađite način da se oslobodite stresa. Ukoliko uspijete, ponovo ćete biti energični, a vaše vitalne funkcije biće opet na visokom nivou.

Depresivni ste

Visok nivo šećera u krvi povećava rizik depresivnog raspoloženja, pa naučnici tvrde da će usled naše ljubavi prema nezdravoj hrani depresija postati jedna od vodećih bolesti modernog doba, zajedno sa dijabetesom.

Ako želite da svaki dan započnete vedrim mislima, potrebno je da se držite zdravih navika, naročito kad su ishrana i fizička aktivnost u pitanju.

Postoji mnogo uzroka hormonskog disbalansa oko kojih bi najbolje bilo da se konsultujete sa ljekarom, ali ako imate neki od ovih simptoma, možete pomoći sebi tako što ćete se okrenuti zdravim navikama i kvalitetnom načinu života, jer su vaše zdravlje i pozitivna energija na prvom mjestu.

Bonus video: