Moć hajdučke trave

Oboljelima od visokog pritiska se posebno preporučuje kombinacija hajdučke trave gloga, imele i rastavića

49778 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Legenda kaže da je Ahil, nepobjedivi grčki junak, svoje rane vidao hajdučkom travom, a njemu u čast ova biljka je dobila naziv na latinskom Achillea millefolium. Ahilovu tajnu su znali i vojnici koji su fino mljeveni prah od hajdučke trave uvijek nosili sa sobom u svilenim kesicama, a nauka je potvrdila da su u pravu.

Poznato je da hajdučka trava u svom sastavu ima antiseptično eterično ulje, a ima i tanina, tako da upotreba za vidanje rana uopšte nije slučajna i vrlo je naučno opravdana.

Od hajdučke trave se može napraviti i uljani macerat, a za to su potrebna samo dva sastojka -svježe osušena hajdučka trava (cvijet i list) kojom dobro napunimo teglu i nalijemo nosećim uljem (hladno cijeđeno suncokretovo ulje, na primer koje je izuzetno bogato E-vitaminom i samim tim blagotvorno djeluje na našu kožu, a može i maslinovo ili laneno ulje).

hajdučka trava
foto: Shutterstock

Važno je, naravno, da tegla u kojoj spravljamo macerat, bude potpuno suva i potpuno čista. Teglu dobro zatvoriti i držati na hladnom i tamnom mjestu 40 dana. Teglu što češće protresti tokom tih 40 dana.Ulje se zatim procijedi ili kroz filter papir ili sterilnu gazu i ponovo se čuva na tamnom i hladnom mjestu, a odličan je melem za rane, opekotine i posjekotine. Posebno se preporučuje ljudima koji imaju problema sa hemoroidima, posebno ako krvare.

Ovako pripremljeno ulje se može zagrijati i u njemu otopiti pčelinji vosak kako bi se dobio melem kremaste teksture.

Čaj se spravlja prelivanjem cvjetova, bez kuvanja, jer ako se kuva iz hajdučke trave isparavaju eterična ulja koja su nosilac ljekovitih svojstava ove biljke.

Čaj od hajdučke trave se posebno preporučuje za regulisanje rada organa za varenje, jer spada u grupu gorkih i mirisnih biljaka koje su, osim što su dobre u čajevima, jako dobre i za travarice.

Blagotvorne kombinacije sa hajdučkom travom

-Ukoliko se pomiješa hajdučka trava sa jednakom količinom nevena i ruzmarina dobija se čaj za poboljšanje cirkulacije. Ukoliko se toj mješavini doda i kantarion, onda će jačati i krvne sudove, što se preporučuje ljudima koji imaju problema sa proširenim venama.

-Mješavina hajdučke trave, smilja i nane daje odličnu kombinaciju za probleme sa jetrom.

-Ukoliko hajdučku travu pomiješamo sa virkom, onda je to čaj posebno dobar za žene i preporučuje se za uređivanje menstrualnog ciklusa, posebno za preobilne i bolne menstruacije.

hajdučka trava
foto: Shutterstock

-Kombinacija hajdučice, zove, suručice i cvijeta lipe u vrijeme epidemije respiratornih infekcija, gripa i bilo kakvih prehlada se preporučuje i to ne samo onima koji su se razboljeli, već i kao preventiva.

- Oboljelima od visokog pritiska se posebno preporučuje kombinacija hajdučke trave gloga, imele i rastavića. Ova mješavina sa imelom se preporučuje i onima koji pate od migrenoznih glavobolja.

-U kombinaciji sa matičnjakom i komoračom uklanja gasove, nadimanje stomaka, loše varenje i gastritis.

Mjere opreza

Ne preporučuje se duža upotreba hajdučke trave muškarcima jer može da utiče na spermatogenezu. To praktično znači da ne bi trebalo neprekidno, dva mjeseca u kontinuitetu da piju dvije ili tri šolje čaja od hajdučke trave.Takođe, hajdučka trava se ne preporučuje trudnicama.Pošto u polju ima dosta biljaka sa bijelim cvetićima, hajdučku travu ćete prepoznati po specifičnom mirisu kada je protrljate među prstima. Pošto ima jako čvrstu stabljiku, najbolje je ponijeti makaze kada želimo da je beremo, a ne da je čupamo iz korijena.

Travarica sa hajdučkom travom

Ukoliko patite od lošeg varenja, nadimanja stomaka, imate gasove ili se pojavi proliv, posebno u ljetnjim mesecima, ovakvu travaricu je uvijek dobro imati u kući.Posebno se preporučuje rekovanlescentima koji su preležali neku tešku bolest i imaju loš apetit.

Za litar rakije potrebna su tri, četiri stručka hajdučke trave, jedna grančica matičnjaka, grančica vodopije, odnosno cikorije, koja blagotvorno djeluje na jetru i žuč. Može se dodati i četvrta biljka, nekoliko listova divlje dunje, koja je jedan od najpoznatijih narodnih ljekova za crijevne bolesti.

hajdučka trava
foto: Shutterstock

Flašu ostaviti na hladno i tamno mjesto dvije nedelje i posle toga procijediti. Pije se jedna čašica pola sata prije jela. Ko želi da izbjegne alkohol, od iste kombinacije biljaka se može napraviti i čaj.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 18. avgusta, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: