Liječenje Covid pacijenata i tretiranje produženih Covid tegoba

U Poliklinici Konzilijum, od samog starta sa velikom pažnjom se pristupa liječenju pacijenata koji su pozitivni na Covid kao i velikom procentu pacijenata koji se vraćaju nakon preležanog virusa.

30025 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Nije poznato zašto se kod nekih pacijenata oporavak nakon preležane kovid infekcije produžava. Stalno prisustvo virusa zbog slabog ili odsutnog imunološkog odgovora, relapsa ili reinfekcije, inflamatornih i drugih imunoloških reakcija, slabog fizičkog statusa, kao i psihološki faktori (posttraumatski stres), mogu biti uzročnici.

Generalno, oporavak kod bilo koje virusom izazvane bolesti, može potrajati. Mnogi ljudi koji obole od gripa ili bilo koje vrste teške respiratorne infekcije ne vraćaju se odmah svojim redovnim aktivnostima. Oporavak od bolesti je proces koji traje, a to se odnosi i na COVID -19.

Kod pacijenata koji su imali komplikacije tokom bolesti potrebno je i kompleksnije liječenje, a to usporava i oporavak. Ono po čemu se koronavirus razlikuje od ostalih respiratornih virusa je što ne samo da utiče na pluća, već pokazuje svoju moć i na drugim sistemima organa – srcu, bubrezima, nervnom sistemu... Nakon infekcije važno je obaviti neophodne specijalističke preglede.

U Poliklinici Konzilijum, od samog starta sa velikom pažnjom se pristupa liječenju pacijenata koji su pozitivni na Covid kao i velikom procentu pacijenata koji se vraćaju nakon preležanog virusa.

Načelnik internističke ambulante Prim.dr Sabahudin Pupović ,vrši detaljan pregled pacijenata, na osnovu kliničke slike i potrebnih analiza odredjuje dalji tok liječenja, opšte stanje pacijenta, upućuje po potrebi na dalje pretrage i sanaciju pridruženih tegoba koji se mogu javiti (kardiološke, vaskularne, pulmološke itd)

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Takodje, na osnovu kliničke slike i analiza koje odradi pacijent, doktor propisuje personalizovanu infuzionu terapiju.

Personalizovana terapija podrazumijeva infuzije koje se individualno prilagođavaju svakom pacijentu, tako da u zavisnosti od samih tegoba, kliničkog nalaza i dopunske dijagnostike, u infuzije se mogu dodati i nesteroidni antiinflamatorni analgetici, opioidni analgetici, kortikosteroidi, bronhodilatatori, antibiotici, diuretici, antihistaminici, antifungicidi i dr.

Za razliku od oralnih suplemenata, kod kojih tijelo apsorbuje tek 20% vitamina i minerala, intravenska terapija hranjivim supstancama omogućava stopostotnu iskoristivost, i to u roku od samo nekoliko minuta.

Za sve dodatne informacije i zakazivanje pozovite: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska br 2

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum