Namirnice koje pomažu organima na koje liče: Orah za mozak, pasulj za bubrege...

Oblik zrna pasulja podsjeća na bubreg, a upravo taj organ ima velike koristi od unosa mahunarki

18836 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Photocollage
Ilustracija, Foto: Screenshot/Photocollage

Da u prirodi i hrani koju jedemo ima aktivnih sastojaka korisnih za borbu protiv bolesti ili korisnih strategija za njihovu prevenciju svjedoči i zanimljivost: u nekim slučajevima organe je moguće liječiti namirnicama koje na njih liče.

Često te namirnice imaju specifična svojstva koja mogu izliječiti upravo organe na koje liče.

Konkretno, Signatura Rerorum (“potpis stvari”) je drevna disciplina koju je razvio Paracelsus (veliki renesansni lljekar), koji približava različite vrste voća i povrća organima ljudskog tijela i smatra da mogu da ih izliječe.

Ako se to nekada činilo kao nategnuta teorija, danas čak i medicinska nauka potvrđuje neke njene aspekte, piše Novi list.

Dovoljno je primijetiti, na primjer, jezgro oraha, koje je vrlo slično obliku mozga s dvije hemisfere i tipičnim vijugama. Orasi su bogati važnim hranjivim materijama, poput fosfora i magnezijuma, stimulansima neurotransmitera, i indicirani su za obnovu mentalne energije u slučaju umora i iscrpljenosti.

Grozd ima strukturu sličnu plućnim alveolama i zapravo ima zaštitno djelovanje protiv raka pluća.

Čak i paradajz, prerezana, ima četiri područja koja podsjećaju na srce i jarko crvenu boju: ovo povrće je značajan izvor likopena, materije korisne za prevenciju koronarnih bolesti.

Kriške naranče ili limuna slične su mliječnim žlijezdama i mogu zaštititi limfni sistem dojke.

Rezanjem šargarepe možete primijetiti da presjek podsjeća na ljudsko oko: zahvaljujući visokoj koncentraciji beta-karotena (tada pretvorenog u vitamin A ), zapravo štiti vid.

Oblik zrna pasulja takođe je upečatljiv jer podsjeća na bubreg. Upravo ti organi imaju velike koristi od unosa mahunarki.

Konačno, celer je dobar za naš koštani sistem i dokazan je saveznik kostima u njihovom jačanju zahvaljujući koncentraciji mineralnih soli sadržanih u njemu.

Konkretno, ovo povrće ima 23% natrijuma, isti procenat kao i kosti. Ako u ishrani nedostaje soli, tijelo je dobiva iz kostiju, zbog čega one slabe. Namirnice poput celera doprinose pravilnom nabdijevanju organizma mineralnim solima.

Kriške pečurke izgledaju kao uho, a nedavno je otkriveno da poboljšavaju sluh, zahvaljujući ergosterolu, preteči vitamina D, važnog za zdravlje kostiju koje prenose zvučne vibracije od bubne opne do akustičnog nerva.

Bonus video: