Psovanje smanjuje bol

Iako veza između psovanja i smanjenja bola nije u potpunosti objašnjena, istraživači smatraju da psovanje podstiče negativne emocije kao što su strah i bijes, koje nas automatski tjeraju na borbu i burnu reakciju
677 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstck
Ilustracija, Foto: Shutterstck

Nakon što se udarite, posiječete ili opečete uglavnom vam izleti neka psovka, zar ne? Naučnici su ustanovili da psovanje smanjuje bol. Može da ima čak isto dejstvo kao i lijekovi iz grupe analgetika.

Iako je neukusno, psovanje je u određenim situacijama je djelotvorno. Kako bi provjerili ovu teoriju, naučnici su od ispitanika tražili da drže ruku u ledenoj vodi.

Jednoj grupi ispitanika dopustili su da psuje, dok je druga grupa morala da ćuti cijelo vrijeme. Grupa koja je mogla da psuje, uspjela je duže da zadrži ruku pod ledenom vodom od grupe koja je ćutala.

Djelotvornost psovanja posebmo dolazi do izražaja kod onih osoba koje nemaju naviku da koriste psovke u svakodnevnom govoru.

Iako veza između psovanja i smanjenja bola nije u potpunosti objašnjena, istraživači smatraju da psovanje podstiče negativne emocije kao što su strah i bijes, koje nas automatski tjeraju na borbu i burnu reakciju.

Takođe se vjeruje da psovanje izaziva u tijelu odgovor na stres i tako mu pomaže da se izbori s krizom.

Bonus video: