ŠTA JE TAČNO, A ŠTA NE?

Istine i laži o njezi i ljepoti

Vrti li vam se katkada u glavi od silnih savjeta o njezi, šminkanju i mršavljenju? Možete li uopšte u moru ‘mitova’ o ljepoti, koji su ponekad i kontradiktorni, razaznati šta je zapravo istina, a šta čisti marketing
2124 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Manje sna, veći podočnjaci - netačno

Crni podočnjaci rezultat su koncentracije vena ispod očiju koje pokriva samo tanka koža, objašnjavaju stručnjaci. Prema tome, ‘zasluge’ pripadaju isključivo genima i nemaju veze s time koliko spavamo.

Naprotiv, neka su istraživanja pokazala da često ostajanje do ‘sitnih sati’ može izazvati skupljanje tečnosti u vrećicama ispod očiju, a ta blaga natečenost prikriva tamne kolutove.

Koža diše - netačno Ovo je najčešća definicija koju koriste urednici kozmetičkih stranica. Iako često znamo reći da nam koža konačno diše kada s nje skinemo naslage kreme ili pudera, ta definicija nije tačna. Naime, koža ne diše-– barem ne površinski, u klasičnom smislu te riječi. Kiseonik i hranjive materije dolaze u ćelijee kože putem krvi, a ne iz vazduha. Ipak, kroz spoljašnji sloj koža eliminiše otrove, znoj i ulja te upija vlagu iz vazduha pa deblji sloj kreme ili puder mogu da onemoguće normalno funkcionisanje, odnosno onemogućavaju uklanjanje štetnih stvari i normalnu apsorpciju, no ne i obezbjeđivanje kiseonika koji koža prima iz krvi.

Hladna voda vraća sjaj kosi - tačno

“Kosa se širi i skuplja u zavisnosti od vlažnosti, a temperatura vode s tim nema nikakve veze”, objašnjava Jim Hammer, hemiča. Ali, hladna voda pozitivno djeluje na cirkulaciju tjemena, što znači da podstiče rast kose. Osim toga, ona nas razbuđuje i doprinosi dobrom raspoloženju.

Crveni ruž nije za svakoga - netačno

Crveni ruž pristaje svima, no svako mora da odabere svoju nijansu! Svijetli tipovi poput Marilyn Monroe treba da nose svijetle nijanse, a tamnijima bolje odgovara crvena s primjesama smeđe. Na tržištu postoji obilje nijansi crvenih ruževa pa svako može da nađe boju za sebe. Osim toga, sjetite se da je crvena boja - boja zavođenja i užitka.

Masnoj koži nije potrebna hidratacija - netačno

Mislite li da masnoj koži ne treba hidratacija jer izlučuje previše sebuma, griješite. Nivo hidratacije kože nije povezan s izlučivanjem sebuma. Istraživanje je pokazalo da oko 80 posto žena s masnom kožom ima istovremeno dehidriran površinski sloj kože. Zbog oni koji imaju ovakvih problema trebaju koristiti kozmetiku koja reguliše proizvodnju sebuma te istovremeno hidrira kožu.

Balzam štiti usne - netačno

Nedavna su istraživanja pokazala da balzami za oštećene i suve usne koji sadrže salicilnu kiselinu mogu više štetiti nego koristiti. Naime, brojni balzami sadrže salicilnu kiselinu, hemijski piling koji se dodaje i mnogim sredstvima za čišcenje kože i losionima kako bi se olakšalo prodiranje i djelovanje drugih sastojaka. Na oštećenim usnama kiselina će brzo odstraniti površinsko tkivo i oštetiti zdrave potkožne slojeve čineći problem još većim. Da biste to izbjegli, birajte isključivo balzame koji sadrže glicerin, alantoin, mineralna ulja, lanolin, kakao maslac ili neko drugo prirodno ulje.

Maska za čišćenje jednom sedmično - tačno

Ukoliko stavljate masku za čišcenje lica ili radite piling lica, pazite da to ne bude češće od jednom nedjeljno, jer pretjerano tretiranje može da ošteti površinski sloj. Štaviše, stručnjaci vjeruju da češće dubinsko čišćenje kože povećava osjetljivost i upijanje nečistoće. I ne radite piling lica proizvodima koji su namijenjeni za piling tijela - grube čestice jako će oštetiti osjetljivu i tanku kožu lica.

Ilustracija

Svijetli ten je ljepši - netačno

Iako se smatra da preplanulo tijelo izgleda vitkije, to ne važi za lice jer ono često izgleda isušeno i postarano. Svakodnevno koristite kreme sa zaštitnim faktorom 15 (minimalno) i imaćete lijep preplanuli ten, a koža će biti lijepa i svježa. Savjet za sve djevojke: pogledajte žene zrelije dobi i mrlje koje imaju na koži. Upravo su one posljedica pretjeranog izlaganja suncu, a pojavljuju se već sredinom 20-ih i početkom 30-ih godina života, kada je šteta već učinjena. Tajna lijepog tena je u svježini i mekoći kože.

Upotrebljavajte proizvode jedne linije - netačno

Ovo uputstvo stiže iz kozmetičkih kuća koje nastoje na sve načine da pridobiju potencijalne kupce i zadrže ih što duže. Kombinujte preparate za njegu razlicitih linija. Naime, čak i ako kozmetičke kuće stvaraju fantastične proizvode, nije svaki od njih fantastičan i za vas. Rješenje je pronaći proizvod koji najbolje odgovara vašem tipu kože, a to vam ne bi smjelo biti teško jer je tržište puno kvalitetnih preparata.