Dr Marović: Prevencijom protiv raka grlića materice

U Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice
1123 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije "Pitaj zbog onih koji te vole", Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije "Pitaj zbog onih koji te vole", Foto: Vuk Lajović

"Rak grlića materice može se spriječiti samo ukoliko žene odluče da se bar jednom godišnje posvete svom reproduktivnom zdravlju i posjete ginekologa. To je poručila ginekološkinja budvanskog Doma zdravlja dr Milica Marović na konferenciji "Pitaj zbog onih koji te vole", koju organizuje opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti – Kancelarije za mlade, Doma zdravlja Budva i domaćina kompanije "Tradeunique".

Konferencija organizovana povodom godinu dana od kada je započet Nacionalni program za rano otkrivanje raka grlića materice ( skrining).

"Skrining predstavlja pregled zdravih žena radi otkrivanje onih koje su u rizičnoj grupi. Obuhvata žene u životnoj dobi od 30 do 65 godine, s tim što se u našoj državi pregledaju samo žene u životnoj dobi od 30 do 35 godine. Vremenom će se uključivati i druga godišta. Zasniva se na identifikaciji HPV koji ukoliko nasele sluznicu grlića materice izazivaju promjene i kao krajnji rezulatat u sprezi sa sniženim imunim sistemom mogu da dovedu do karcinoma“, istakla je dr Marović.

Napomenula je da se skrinig obavlja u prostorijama dispanzera za žene u Domu zdravlja i za proteklih godinu pregledano oko 330 pacijenata.

Očekuje da će taj broj biti i veći, jer poteškoće predstavljaju podaci koje su dobili iz Fonda.

O tome koliko je pacijentkinja oboljelo, ne postoji jasna statistika, jer mnoge pacijentkinje kod kojih se utvrde da su pozitvne na HPV virus, kako je kazala dr Marović, u panici odlaze u privatne ordinacije ili u bolnice u okruženju i ne čekaju da se postupk sprovede do kraja.

Ona je navela da postoje brojni rizici i da je potrebno da se još u osnovnim i srednjim školama počne sa upoznavanjem djevojčica.

U Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice.

Ukoliko se na vrijeme otkrije velika vjerovatnoća, je da budu izliječene.

Bonus video: