Kad čaša mlijeka predstavlja veliki problem... - Vijesti.me
PROBLEM SA LAKTOZOM

Kad čaša mlijeka predstavlja veliki problem...

Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, a tijelo pati.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama - mlijeku, siru, jogurtu, svježem siru, ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima. Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, a tijelo pati. Ukoliko niste sigurni da li i vi imate ovaj problem, evo koji neprijatni simptomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak riječ o intoleranciji na laktozu.

Nadutost i laktoza

Jedan od tipičnih simptoma intolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crijevima i zaslužni su za jaku nadutost.

Bol u stomaku

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primjer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posljedice: prilikom zadržavanja gasova, crijeva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

Grčevi u stomaku

Laktoza će neizbježno izazvati i grčeve u stomaku. To je takođe jedan od očekivanih i tipičnih simptoma intolerancije.

Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Dijareja i laktoza

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Tijelo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crijevu, pa se to događa u debelom crijevu. Pritom nastaje, između ostalog, mliječna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

Zatvor i laktoza

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crijevima zbog intolerancije nastane metan. Crijeva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora koje izaziva laktoza.

Mučnina i povraćanje

Pošto je zbog nemogućnosti tijela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

Glavobolja i vrtoglavica

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crijevu nastaju materije koje putem krvi dospijevaju u cijelo tijelo i tako uzrokuju probleme.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, ljekari savjetuju da, najmanje na dvije sedmice, prestanete da pijete mlijeko i jedete mliječne proizvode, odnosno da izbjegavate namirnice gdje je prisutna laktoza.

Takođe, obavezno provjeravajte sastav prerađenih namirnica, jer neke od njih ponekad sadrže laktozu iz mlijeka.

Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Često se mlijeko u prahu i surutka, koja sadrži više laktoze od bilo koje druge hrane, dodaju prerađenim namirnicama. Takozvana skrivena laktoza može da se nađe u hljebu i pecivima, supama iz kesice, instant pireu, slatkišima ili u gotovim prelivima za salate.

Dijagnostika i liječenje

Intolerancija na laktozu može da se utvrdi pregledom kod ljekara koji, osim laboratorijske analize krvi, obuhvata i jednostavan test disanja. On podrazumijeva ispijanje određene doze laktoze i ispitivanje količine vodonika u izdahnutom vazduhu. Vodonik stvara bakterije u crijevima koje se hrane laktozom, a visok nivo vodonika u dahu pokazuje da laktoza nije pravilno prerađena.

Problem intolerancije na laktozu može da se riješi uzimanjem tablete ili kapi kojima se reguliše razgradnja laktoze, kao i postepenim uvođenjem u ishranu mliječnih proizvoda koji nemaju visoku koncentraciju laktoze.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da prepoznate simptome intolerancije na laktozu i pokušate da se na adekvatan način izborite sa ovim problemom.

Pijte čajeve

Čajevi su poznati po svom umirujućem dejstvu.
Čaj od mente- posebno je dobar za ublažavanje bolova u trbuhu koji su praćeni vjetrovima.
Čaj od kamilice, mente i bijelog sljeza - da biste opustili crijeva i ublažili upalu, pijte ovaj čaj 6 puta na dan.
Čaj od cimeta i đumbira takođe može pridonijeti ublažavanju bolova u trbuhu.


Najčitanije iz sekcije Ljepota i zdravlje