Kako razlikovati ljetnju prehladu od sezonske alergije? - Vijesti.me
KORISNO JE ZNATI

Kako razlikovati ljetnju prehladu od sezonske alergije?

Groznica, glavobolja, bolovi u mišićima prate prehladu, ali ne i alergije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Ako iznenada osjetite simptome prehlade u ljeto, moguće je da ste uhvatili virus - ali kako možete znati da je to, a ne sezonska alergija? 

"Kijanje i nos koji curi su glavni simptomi prehlade ili alergije. Pošto alergije i prehlade imaju slične simptome, ljudi se često pitaju koji zločinac je pravi krivac", kazala je dr. Lakiea Wright, stučnjak za internu medicinu, alergije i imunologiju u ženskoj bolnici u Brighamu i medicinski direktor Thermo Fisher Scientific u Bostonu za popsugar.com.

Evo nekih simptoma prehlade koje vjerovatno nećete imati ako je vaš problem nastao zbog alergije: 

Groznica: "Uprkos terminu 'polenska groznica', ne postoji groznica povezana sa alergijama." 

Glavobolja i bolovi u mišićima: „Vrlo česti kod prehlade, ali rijetki kod alergija.“ 

Kako curi nos: "Sezonske alergije obično proizvode bistre nosne sekrecije; zelena ili žuta sluz mogu ukazivati na prehladu ili infekciju." 

Kašalj: "Alergije obično stvaraju suv kašalj. To je direktna reakcija na nešto na šta ste osjetljivi u disajnim putevima. Kašalj zbog prehlade ili gripa obično je vlažan zbog sluzi koju vaše tijelo pokušava da izbaci." 

Na kraju, ipak, najviše ih razlikuje dužina simptoma. "Simptomi prehlade obično traju sedam do 10 dana. Simptomi alergije mogu trajati nekoliko nedjelja, u zavisnosti od sezone i okruženja." Da stvar bude još gora - alergije vas mogu učiniti manje otpornima na prehladu. Dr Wright preporučuje konsultacije sa ljekarom.


Najčitanije iz sekcije Ljepota i zdravlje