RIJEČ PSIHOLOGA

Ovo je najvažniji faktor za stabilnu vezu i brak

Važno je da prilikom upuštanja u ljubavne vezu vodite računa o svojim vrijednostima i vrijednostima osobe za koju ste zainteresovani
6382 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2018. 18:09h

Psiholog Peter Pearson koji u Kaliforniji vodi Institut za parove i cijelu svoju karijeru posvetio je rješavanju ljubavnih problema tvrdi da samo jedna stvar garantuje stabilnu i uspješnu vezu.

To su – temeljne vrijednosti. Tačnije, važno je da s partnerom dijelite iste temeljne vrijednosti.

"Temeljne vrijednosti su važnije od naleta uzbuđenja koje osjećate kada upoznate nekoga s kim dijelite osjećaj privlačnosti jer će te hormonalne reakcije s vremenom izblijedjeti, a zajedničke vrijednosti opstaju", rekao je za BI doktor Pearson.

Kaže kako interesi mogu biti predmet kompromisa, ali ne i vrijednosti.

Ako biste vi željeli za vikend da odete u prirodu, a vaš partner želi da ostanete kod kuće i pravite večeru za prijatelje, kompromisno se možete dogovoriti da ovaj vikend ispunite njegovu želju, a sljedeći vašu.

Međutim, ako vi želite djecu, a vaš partner izričito odbija tu ideju, to je pitanje temeljnih vrijednosti koje može dovesti do problema u vezi.

Zbog toga je važno da prilikom upuštanja u ljubavne vezu vodite računa o svojim vrijednostima i vrijednostima osobe za koju ste zainteresovani kako u budućnosti ne bi došlo do sudara vaših svjetova.

Preporučujemo za Vas