PREKRATKO ILI DOSADNO

Koliko minuta seks stvarno treba da traje

Duži seks nije nužno i bolji. Istraživanja pokazuju da se veliki procenat žena za vrijeme dužeg seksualnog odnosa dosađuje
18848 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kod većine muškaraca seks traje kratko. Prema većini istraživanja muškarci u krevetu 'traju' između 4 i 7 minuta, maksimalno 10. To je za većinu žena prekratko.

Kada je riječ o 'izdržljivosti' muškaraca tokom seksualnog odnosa ima puno nesporazuma i očekivanja, ali zato je nauka dala brojke koje zgodne za orjentaciju u vremenu. Stručnjaci smatraju kako je prava mjera između 7 i 13 minuta. Prema mišljenju seksualnih terapeuta, ovo je poželjno vrijeme trajanja seksualnog odnosa. Sedam minuta je adekvatan, a 13 minuta željeni rezultat.

Paolo Koeljo je odavno konstatovao kako je za seks potrebno 11 minuta, a istoimeni roman precizno opisuje zašto upravo toliko. Sa poznatim se autorom slažu i psiholog Barry McCarthy i istraživač Eric Corty, koji kažu kako savršeni seks traje tri do trinaest minuta, ne uključujući predigru. Ovim tvrdnjama se pridružio i doktor Irwin Goldstein, citirajući rezultate istraživanja na 1500 parova koje je pokazalo kako prosečni seks traje 7.3 minuta.

Za kvalitetan seksualni odnos zadovoljavajućeg trajanja stručnjaci imaju dva savjeta.

Ne ignorišite predigru

Većina žena smatra da bi predigra trebala da traje duže, dok je muškarci često ignorišu. Ženama se preporučuje da nježno podsjete partnera da je i taj dio seksualnog odnosa veoma važan. Dok su muškarci vizuelni tipovi i dodir im često uopšte nije potreban, žene preferiraju stimulaciju dodirom i ona će ih maksimalno uzbuditi.

Probudite svoju pustolovnu stranu

Svaki par u svoj seksualni život mora uključiti što više fleksibilnosti i mašte jer će tako seks trajati duže od prosjeka.

Priča ima i drugu stranu. Duži seks nije nužno i bolji. Istraživanja takođe pokazuju da se veliki procenat žena za vrijeme dužeg seksualnog odnosa dosađuje. Zbog nelagodnosti koju im stvara iskren razgovor sa partnerom, žene radije trpe dosadni seksualni odnos.