SAVJETI ZA ŽENE

Šta se dešava kada nemate seks neko vrijeme?

Seks može da smanji stres, olakša spavanje i poboljša zdravlje srca. Uzimajući u obzir ove nevjerovatne prednosti, šta se zaista događa tijelu kada prestanete da ga upražnjavate - bez obzira na to je li namjerno ili prolazite kroz loš period?
18034 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne, vaša se vagina “ne zatvara”

To je urbani mit da će se vaša vagina zatvoriti ili stvoriti novi himen ako neko vrijeme “nije u funkciji”. Sve se svodi na hormone: Čak i kada se ne seksate, vaše tijelo još uvijek proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni drže zidove vagine otvorenim i fleksibilnim, kaže dr Kristina Grejvs. Baš kao što losion zimi umiruje suve ruke, estrogen pomaže da se vagina vlaži i održava nabore koji omogućavanju vaginalno širenje tokom seksa.

Ipak, vaginalni otvor se može smanjiti nakon menopauze i duge pauze u seksu. “Tokom vremena, žene u postmenopauzi koje imaju smanjenu količinu estrogena mogu primijetiti da promjer vagine postaje manji”, objašnjava dr Greves. “Ali to se obično događa samo nakon pet godina ili više godina”, kaže ona

Vaginalna suvoća

Čak i kada niste uzbuđeni, zidovi vagine su vlažni. Ali dr Grejvs kaže, da ako niste imali seks u zadnje vrijeme, vagina bi mogla da bude “na suvoj strani” sve dok ponovo ne budete imali seks. Suvoća sama po sebi nije nužno problem, ali može da se osjeća nelagoda. Rješenje? Masturbacija, kaže doktorica. Malo je vjerovatno da će se suvoća pojaviti ako redovito masturbirate, jer stimulacija može dovesti do povećane vlagžnosti.

Seksualni nagon

Prema dr Grejvs, moguće je da će se vaš libido malo smanjiti tokom perioda apstinencije. Ako nemate seks vjerovatno se ne osjećate “seksualno” kao kada ga imate redovno, a to može da utiče na seksualni nagon. Dobra vijest je, kada se vratite u akciju, vjerovatno ćete se početi osjećati seksi, što će dovesti do porasta libida.

Treba više vremena za “buđenje”

Kada se, nakon određenog vremena apstinencije, ponovo odlučite za seks, može biti potrebno više vremena da se vagina prirpemi za taj čin. Podmazivanje i opuštanje će oduzimati malo više vremena, kaže dr Grejvs. Kada imate redovan seks, vagina automatski prelazi u funkciju uzbuđenja. Kada napravite dugu pauzu, biće potrebno više zagrijavanja prije nego se vratite u formu.

Uzmite ovo veoma ozbiljno i da biste stvari usporili i dali sebi vremena, uživajte u dodirima i ljubljenju kada ponovno počnete sa seksom. Povećanje vremena koje ćete potrošiti na predigru može pomoći vaginalnim tkivima da se opuste i proizvedu svoje lubrikante, kaže dr Grejvs. Pobrinite se da imate pri ruci i neki lubrikant koji ste kupili ili koristite podmazani kondom.

Koristite svoja čula

Seksualnost je moć uma, ali i, naravno, tijela, pa vježbanje seksualne moći zahtijeva povezanost s čulima. Ali to nije ograničeno samo na seksualna iskustva - naprotiv, izoštravanje čula može samo da pojača um, specifična senzualna iskustva. Obratite pažnju na ono što prija čulima. Je li to ukus finog vina ili čokolade? Je li to toplina pucketanja vatre, osjećaj vjetra u kosi, trnci mišića nakon trčanja? Ako vam to prija - radite sve to češće. I pronađite više takvih čulnih zadovoljstava.

Eksperimentišite

Način na koji sjedite, način na koji hodate - svaki pokret ima veze sa seksualnom moći. Kako to može da funkcioniše u vašu korist? Kako se možete namjerno izraziti svojim pokretom? Pilates je sjajan način da se stvarno povežemo sa različitim djelovima tijela i naučiti kako se kretati i kontrolisati ih. Ples vam omogućava da se oslobodite i izrazite. Obratite pažnju na to kako hodate ulicom i kako se osjećate.

Isprobajte različite načine izražavanja i osjećanja svoje senzualnosti i seksualnosti. Igrajte se s njom - probudite fantazije. Možda ćete otkriti da ste uvijek išli "na sigurno", a ima novih mjesta za uživanje. Ili ćete možda otkriti da želite da vratite rutinu ili seksualnu moć koju ste imali.. Bez obzira na sve, rezultat je jasnoća i moć.