MIT KAŽE JEDNO, STVARNOST DRUGO

Seks ili trčanje: Šta troši više kalorija?

Žene su tokom 30 minuta trčanja sagorjele 213 kalorija, a muškarci 276. Seks je, sa druge strane, sagorio 101 kaloriju kod muškaraca i samo 69 kod žena
9691 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seks je jedna od najomiljenijih fizičkih aktivnosti, mnogima i najdraža, ali kao i za sve ostalo vezano uz seks, tako je i trošenje kalorija na taj način okruženo brojnim mitovima. Jedan od njih je da se tokom seksa troši ogromna količina kalorija. Po svemu sudeći, nije baš tako.

Jedna studija pokazala je da seksom možemo sagoreti više od 100 kalorija, bar kada se govori o muškarcima. Na Univerzitetu u Montrealu upoređivali su potrošnju kalorija prilikom trčanja u odnosu na seks i utvrdili da se tokom trčanja potroši znatno više kalorija.

Žene su tokom 30 minuta trčanja sagorjele 213 kalorija, a muškarci 276. Seks je, sa druge strane, sagorio 101 kaloriju kod muškaraca i samo 69 kod žena - prosječno 3,6 kalorija po minutu.

"Muškarci su teži od žena i zbog toga će potrošnja energije kod njih biti veća", kazao je autor studije Entoni Karelis, profesor ljudske kinetike na Univerzitetu u Montrealu i dodao da muškarci takođe mogu biti fizički aktivniji tokom seksa.

U studiji, seks je obično trajao oko 25 minuta, uključujući i predigru, što je daleko duže od prosjeka. Jedna studija u časopisu “New England Journal” otkrila je da prosječni seks traje samo šest minuta, bez predigre. Poze su takođe važne - u zahtjevnijima ćete, logično, potrošiti više kalorija…