Bolje vam je: Ove dvije riječi nikada ne koristite kad se svađate

Osnovno pitanje je da li zaista želite da riješite konfilikt sa partnerom ili drugim ljudima, ili želite da budete u pravu
6012 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nijesmo svi isti, koliko god da se volimo i dijelimo ista ili slična interesovanja, ponekad se dešava da dođe do manjih ili većih svađa, koje se uglavnom završe sporazumno i na miran način. Postoje, međutim i one svađe koje ostavljaju posljedice po međusobni odnos dvije osobe. Osnovno pitanje je da li zaista želite da riješite konfilikt sa partnerom ili drugim ljudima, ili želite da budete u pravu?

Da ne biste sljedeći put od male stvari napravili veliku, potrebna vam je jedna mala promjena, piše Glossy. Jednostavno, izbjegavajte ove dvije riječi:

1. Uvijek

2. Nikada

Bilo koja rečenica koja sadrži neku od ovih riječi teško može biti potpuno tačna. Što onda vodi u dodatnu raspravu da li je 'nikad' stvarno nikad i da li je 'uvijek' baš uvijek. Ukratko, doliva se ulje na vatru. Gledajte na stvari racionalno i, naravno, nemojte vikati, već pokušajte da kao dvije odrasle osobe razriješite ružnu situaciju.

Svađa može biti korisna ukoliko poboljšava kvalitet ljubavne veze. A, da bi se to dogodilo, partneri bi trebalo da znaju da se svađaju, a ako ne znaju treba da nauče. Osnova vještine je obostrano poštovanje. Sa svojom drugom polovinom se svađamo ne zato što je loša osoba, već zato što je cijenimo kao ličnost i zbog toga insistiramo na promjeni ponašanja koja nam smetaju.

Ako želimo da partner izvršava svoje kućne obaveze, neuporedivo je bolje reći da vam smeta kada ne pospremi kupatilo iza sebe, umjesto „ti nikada ne pospremiš iza sebe”. Pored toga, kultura dijaloga obezbjeđuje preciznost, koja pomaže da se izbjegnu uvredljive primjedbe. Na primjer: "nikada ne namjestiš krevet" ili "uvijek kasniš".

Bonus video: