RAZMISLITE

Spaliti mostove ili ne: Treba li prekinuti sve kontakte sa bivšima?

Ukoliko vi imate pravo da se viđate s bivšim, nemate pravo da gunđate ako vaš partner radi to isto. Bilo bi fer, samo, jeste li sigurni da bi vam prijalo?
2974 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bili ste s nekim u vezi, trajalo je neko vrijeme, ali nije uspjelo. U takvim situacijama postavlja se pitanje: da li s bivšim ili bivšom prekinuti svaki kontakt?

Uglavnom se smatra da je s bivšima najbolje prekinuti svaki kontakt, da možete imati samo komplikacije ako nastavite da se viđate s njima, da zbog kontakta s bivšim nećete zaista moći da nastavite sa svojim životom, da ćete samo produžiti sopstvenu agoniju, da će vam kontakt s bivšim onemogućiti da ponovo budete u normalnoj vezi. Da li je zaista tako?

U nekim slučajevima jeste. Ako odnosi između vas i vašeg bivšeg dragog ili bivše drage nijesu do kraja raščišćeni, zaista možete imati problema da nastavite dalje. Viđanja s bivšim ili bivšom će biti zbunjujuća - prijatna na neki način, možda, ali će ostati tenzija između vas dvoje, kao i pitanje da li biste mogli ponovo da probate ili makar da provedete prijatno popodne u krevetu, bez obaveza, u ime starih dobrih dana. Ovakvo 'razvlačenje' i nakon što je veza okončana istinski će vas onemogućiti da nastavite sa životom.

Međutim, odnos s bivšim ne mora uvijek da bude takav. Ako ste u stanju da se nakon raskida ponašate kao dvije racionalne, odrasle osobe, ako oboje želite da ostanete u prijateljskim odnosima i ako odmah definišete da ćete biti samo i jedino prijatelji - uz, po mogućnosti, vrlo određeno objašnjenje šta prijateljstvo tačno podrazumijeva, a šta bi izašlo van tih okvira - onda nema razloga da prekidate kontakt s bivšim.

Povremeni odlazak na kafu ili na sendvič - izbjegavajte alkohol ili bilo šta slatko, kao odlazak na kolače, ili nešto romantično poput odlaska na večeru u vaš nekadašnji omiljeni restoran - s bivšim neće vam ugroziti normalan nastavak života.

Podrazumijeva se: ukoliko vi imate pravo da se viđate s bivšim, nemate pravo da gunđate ako vaš partner radi to isto. Bilo bi fer, samo, jeste li sigurni da bi vam prijalo?