Ponovo djevica: "Vraćanje nevinosti" za 25 do 500 eura

Može se posmatrati kao prevara, ali i kao "udarac u lice svakom muškom licemjeru koji osuđuje žensku seksualnost, ali zatvara oči pred muškim promiskuitetom"
9304 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zašto bi žena željela da ponovo bude djevica? Nije lako objasniti, ali činjenica je da postoje dvije popularne metode "vraćanja nevinosti" - kupovina vještačkog himena i hirurška intervencija.

Veliki broj ljudi je protiv ovakve intervencije, jer ona označava neiskrenost u odnosima. Kao razlog "za", najčešće se pominje činjenica da neke žene žive u veoma tradicionalnim porodicama koje ne prihvataju seksualni život prije braka. Tada je vraćanje himena stvar „mira u kući“ i može biti relativno opravdano. Relativno jer – i dalje je riječ o laži, a ta neiskrenost na samom početku braka može kasnije donijeti mnoge probleme, pošto je žena od starta prinuđena da nešto krije.

I dok moralne dileme ostaju, biznis cvjeta.

Operacija obnove himena, himenoplastika, spada u domen plastične hirurgije, radi se na privatnim klinikama i košta oko 500 eura.

"Ovaj sve više aktuelan operativni zahvat predstavlja proceduru ponovnog uspostavljanja integriteta himena. U zavisnosti od ostataka himena, različite su i hirurške tehnike. Ovaj zahvat se može obaviti na dva načina: ušivanjem rubova himena – jednostavnija procedura i rekonstrukcijom himena – složeniji zahvat. Izbor procedure koja će se obaviti vrši hirurg, nakon pregleda pacijenta i u skladu sa vremenskim rokom i željama pacijenta. Nakon operativnog procesa rekonstruisani himen ima izgled kao pravi, a tragovi operacije se ne primjećuju. Procedura traje između 30 i 50 minuta i vrši se ambulantno", piše na internet stranici jedne od klinika u Beogradu koje rade ovu vrstu zahvata.

Naznačeno je da se mjesec dana nakon operativnog zahvata treba uzdržavati od seksualnih kontakata.

Mnogo jednostavnije, himen može da se kupi i preko interneta. "Pribor za nevinost", kako nazivaju ovaj proizvod, postigao je veliku popularnost u brojnim azijskim i arapskim zemljama u kojima je nevinost djevojke prije braka ponekad pitanje života i smrti. Njemačka kompanija VirginiaCare, na primjer, unovčava taj strah prodajući ženama lažni himen kako bi njihovi muževi mislili da nikada prije njih nijesu imale odnose. Oni objašnjavaju da "u svim religijama svijeta, bilo da je to judaizam, hrišćanstvo ili islam, ženska nevinost igra značajnu ulogu i to do današnjeg vremena".

VIRGINIACARE "ADVANCED"
VIRGINIACARE "ADVANCED"(Foto: virginia-care.de)

"U hrišćanstvu djevičanstvo možda nije obavezan uslov za brak, mada ono igra glavnu ulogu. Rođenje Isusa Hrista preko Djevice Marije jedno je od najvažnijih vjerovanja hrišćanske doktrine i još uvijek važi u većini hrišćanskih crkava da je seksualni odnos moralno legitiman samo u braku", objašnjavaju.

"Potvrdite svoju djevičanstvo u bračnoj noći! Zbog velike potražnje vještački himen dalje je razvijen u saradnji VirginiaCare i istraživačke laboratorije. Naši proizvodi dizajnirani su po najvišim medicinskim standardima. Oni će vam 100% pomoći da potvrdite svoju nevinost u bračnoj noći. Nemojte se zavaravati jeftinim ponudama lošeg kvaliteta koje vas mogu uvaliti u probleme...", piše u opisu jedne od varijanti vještačkog himena koja se na Amazonu prodaje za oko sto dolara. Verzija na AliExpress-u košta 25 eura. Oba proizvoda sadrže po dva komada vještačkog himena, jer proizvođači preporučuju "prethodnu praksu" prije "pravog" korištenja.

Da stvar nije naivna, potvrđuje činjenica da su prije desetak godina egipatski političari tražili da se zabrani prodaja vještačkog himena čiju su upotrebu nazivali "sramnom". Kontroverzni proizvod je naišao na podršku među aktivistkinjama u borbi za ženska prava. Jedna od njih, Marva Raha, objašnjavala je da je vještački himen "udarac u lice svakom muškom licemjeru u arapskoj kulturi koji osuđuje žensku seksualnost, ali zatvara oči pred muškim promiskuitetom".

Bonus video: