Kako riješiti sukob u vezi: Ostavite mater na miru, ne prijetite...

Parovima je ponekad najveći izazov da razriješe sukob na način koji će im dati osjećaj da ih druga strana vidi, sluša i shvata
1964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka veza koja se zasniva na međusobnom poštovanju može podnijeti i povremene sukobe. Ipak, kada svađe završe tako što se potencijalna šteta koju su izazvale ne popravlja, vremenom se prijateljstvo i poštovanje, mogu narušiti. Samim tim i vaša veza.

Kako svađe ne bi nanosile štetu vašem odnosu i kako biste nakon njih mogli mirno krenuti dalje, važno je znati pravila za svađu kojih se drže srećni parovi, prenosi Wall.

Slušajte

Parovima je ponekad najveći izazov da razriješe sukob na način koji će im dati osjećaj da ih druga strana vidi, sluša i shvata. Kako bi takva rješenja sukoba bila moguća, bitno je raditi na sposobnosti slušanja u trenucima kada se pojave razlike.

Partnera je najlakše slušati kada nam govori koliko smo lijepi, zabavni i pametni, ali kada treba primiti kritiku, automatski zauzimamo obrambeni stav.

Sledeći put kada dođe do svađe, pokušajte da se fokusirate na stvari s kojima se slažete kako biste pokušali da shvatite šta partner želi da razumijete. Zaustavite se kada počnete prekidati i ispravljati partnera, vaditi njegove grijehe iz prošlosti ili raditi bilo šta drugo zbog čega će mu se činiti kao da ga uopšte ne slušate.

Kada shvatite da su potrebne promjene u vašoj komunikaciji, nemojte biti tvrdoglavi. Budite prvi koji će se promijeniti. Vaši napori dovešće do promjene kod oboje i možda će baš oni biti zaslužni za spašavanje vašeg odnosa.

Izbjegavajte eskalacije sukoba

Ljudi se često ponašaju kao da im intenzitet ljutnje daje za pravo da kažu bilo šta, jer su previše bijesni da bi kontrolisali ono što će izaći iz njihovih usta. Ipak, svaka osoba može i mora djelovati drugačije i bolje od toga. Dobar je prvi korak sjesti s partnerom i osmisliti nekoliko pravila pomoću kojih će svađe biti pravedne.

Na primjer, nema dranja, nema psovki, nema nazivanja ružnim imenima, nema prijetnji prekidom i sličnog. U savršenom slučaju, u svađamatreba isključiti sve "udarce ispod pojasa" među kojima su okrivljavanje, prozivanje, naređivanje, prijetnje i ismijavanje.

Bonus video: