Objašnjava mnoge stvari: Muškarci zaista sazrijevaju do 40. godine

Cilj Oxfordovog istraživanja bio je da otkrije koje se funkcije mozga mijenjaju tokom procesa sazrijevanja, a koje ostaju iste
4954 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ažurirano: 18.11.2019. 21:37h

Vjerovatno ste mnogo puta čuli kako muškarci, čak i kad odrastu, nastavljaju da se ponašaju kao djeca. Mnogi takođe vjeruju da su u muško-ženskim odnosima žene uvijek one koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a kratko Oxfordovo istraživanje ima odlično objašnjenje za ovo.

Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Oxfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Uporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama. Cilj istraživanja bio je da otkrije koje se funkcije mozga mijenjaju tokom procesa sazrijevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika u dobu od četiri do 40 godina.

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca u krajnjem imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, oni vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama. To može trajati oko 40 godina, piše u rezultatima istraživanja. Međutim, važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Bonus video: