Kako žene vide idealnog muškarca: Je li važna vjera, pamet, izgled...

Studija kojom je bilo obuhvaćeno oko 50.000 žena u 180 zemalja pokazala je kome je bitna čednost, kome veličina penisa, a kome novac i vjera u Boga
9766 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Postoji li idealan muškarac? Naravno da ne, kao što ne postoji ni idealna žena. Naime, u ljudskom rodu i dalje vlada načelo koliko ljudi toliko ćudi, a o ukusima se ne može raspravljati.

To potvrđuje i istraživanje Clue Ideal Partner Survey koje je prošle godine uradio Institut u Göttingenu, koje je trebalo da da odgovori na nekoliko pitanja o tome šta je ženama važno kad je riječ o partneru s kojim namjeravaju biti duže vrmeena. Većina ispitanica bila je starosti od 18 do 35 godina, a njihov idealan muškarac uglavnom bi trebao da bude visok, lijepog osmijeha i očiju, ljubazan, obrazovan, snažnog karaktera i spreman na očinstvo, nerijetko istih vjerskih uvjerenja i političke bliskosti. Prosječno bi takav bio prihvatljiv svim ženama, bez obzira na to u kojem dijelu Zemlje živjele, piše Jutarnji list.

Ali, ipak ima nekih većih ili manjih razlika ili, bolje rečeno, karakteristika kojima žene u različitim zemljama daju prednost. Pokazalo se tako da Evropljanke daju prednost ljubaznosti nad finansijskom sigurnošću, a vjerska pripadnost i političko slaganje važnije je većini Amerikanki.

Dugogodišnje veze

Upravo to - postoje li različitosti očekivanja žena od partnera s kojima žive ili to tek namjeravaju u različitim djelovima svijeta zanimalo je i istraživače ove studije kojom je bilo obuhvaćeno oko 50.000 žena u 180 zemalja.

Dobijeni rezultati pokazali su da, na primjer, Italijanke jako brinu o ranijim seksualnim iskustvima partnera, dok žene u SAD-u brine koje je vjere njihov partner. Samo polovina Britanki brine ima li njihov muškarac pristojno obrazovanje, to nije u fokusu ni, recimo, Dankinja, ali čak 82 osto Kolumbijki smatra da je znanje partnera jako važno. Najmanje o novcu brinu Francuskinje, ali je zato Japankama ta karakteristika za odluku o partneru vrlo važna. Evropljanke uopšteno nijesu, čini se, opsjednute novcem kad odlučuju o partneru. Brazilke, pak, najviše brinu o političkom mišljenju svog muškarca.

Zanimljivo je da Amerikanke češće traže istovjetnost vjerske orijentacije od svojih partnera, a Evropljanke više pažnje posvećuju skladnoj ideologiji. No, jedna je karakteristika partnera ipak vrlo važna svim ženama ma gdje živjele, a to je ljubaznost. Očito je to karakteristika bez koje je teško zamisliti neku vezu na duge staze, a naročito zajednički život. Ljubaznost partnera ono je što može povećati izgled muškaraca kad žele ostvariti dugoročnu vezu. Gotovo 90 posto žena ljubaznost smatra glavnim adutom muškaraca, ma koliko se oni trudili da pokažu svoju 'mačo' stranu.

Prvi utisak

U studiji se istraživalo i kakvi su muškarci ženama najprivlačniji izgledom. Moglo bi se reći da iznenađenja zapravo i nema. Visok, atraktivnog osmijeha i lijepih očiju sigurno ima otvoren put do ženskog srca jer to je ono što prvo privuče žene, a tek onda krene upoznavanje na duge staze, što uključuje i podudarnost karaktera, političku ili vjersku opciju.

lista
Lista(Foto: Jutarnji list)

Drugim riječima, prvi utisci se stiču očima. Kratka kosa, duge i mišićave ruke, atraktivna ramena, pa čak i brada odnosno brkovi bile su sljedeće fizičke osobine koje su najčešće odabrane kao poželjne. Zanimljivo je da je za samo 17,4 posto žena izgled tijela muškarca “jako važan”. Za jako mišićave partnere izjasnilo se samo 2,5 posto žena, prosječni tip smatra poželjnim njih 44 posto, a muškarce sportskog izgleda odabralo bi 34 posto žena.

Ono, pak, o čemu muškarci jako brinu kao o glavnom adutu, a to je veličina penisa, pokazalo se da nije presudni faktor. Žene bi one s umjerenim centimetrima. Tek žene s više seksualnog iskustva naglašavaju da im je veličina bitna. Za razliku od muškaraca koji ženske atribute poput grudi, zadnjice ili nogu naglašavaju u svojim preferencijama ženske ljepote, ženama muško tijelo nije pretjerano u fokusu. Ova studija potvrđuje da je ženama, kad je riječ o odnosu s partnerom, važno puno toga što muškarci smatraju nevažnim. Ljubaznost, podrška i inteligencija.

Bonus video: