NEKO TRČI SPORIJE, NEKO BRŽE

Zaboravite ih što prije: Šest mitova o ženskoj seksualnosti

Prag uzbuđenja tjelesno zdravih žena zavisi od osnovnih svojstava organizma - isto kao što neke žene mogu da brže trče od drugih
6515 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Normalna, zdrava žena dozivi orgazam pri svakom polnom odnosu, a neke dožive višestruke orgazme - vrijeme je da se ovakvom načinu razmišljanja stane na kraj.

Mit 1: Seks je za ljude mlađe od 30 godina

Utvrđeno je da polni nagon žene raste s godinama, dostiže vrhunac sredinom tridesetih i nastavlja da postoji sa blago smanjenim interesovanjem i funkcijom. Psihološki, veliki dio društva, posebno žene, uvjeren je da je seks isključivo za mlade i lijepe. Na žalost, mnogi prihvataju tu predrasudu.

Mit 2: Ako se ne možete brzo i lako uzbuditi, s vama nešto nije u redu

Prag uzbuđenja tjelesno zdravih žena zavisi od osnovnih svojstava organizma - isto kao što neke žene mogu da brže trče od drugih. Nekim ženama koje nemaju psiholoških ili emocionalnih problema uvijek će trebati više tjelesne stimulacije da bi došlo do orgazma, dok će se druge, nimalo bolje psihološki ili polno prilagođene, dostići vrhunac sa manje stimulacije.

Mit 3: Normalna, zdrava žena dozivi orgazam pri svakom polnom odnosu, a neke dožive višestruke orgazme

Čak i kod žena koje lako postižu orgazam, on može ponekad izostati: 70-80 odsto orgazmom završenih polnih odnosa je prosjek za grupu sa najviše orgazama. Osim toga, istraživanja pokazuju da samo 15-25 posto žena doživljava višestruke orgazme. Žena ni u kom pogledu nije "lošija" ljubavnica ako ne može uvijek da dostigne vrhunac.

Mit 4: Trudnoća i porođaj smanjuju polni nagon žena

Naprotiv, mnoge žene primjećuju znatan porast polne želje i učestalije orgazme u trudnoći, što je vjerovtno povezano s tjelesnim promjenama (npr. pojačan dotok krvi u karlicu) koje se događaju tokom trudnoće. Osjećaj da ste seksi i poželjni ima više veze s komunikacijom s partnerom nego sa samom trudnoćom.

Mit 5: Polni život žene završava se menopauzom

Istraživanja pokazuju da mnoge žene osjete pojačanu spolnu želju nakon menopauze. Često je uzrok za to smanjeni strah od trudnoće, prestanak upotrebe kontraceptivnih sredstava i kraj menstrualnih tegoba. Nekim ženama trebaju estrogenska krema ili tablete da bi se nakon menopauze spriječila isušenost vagine. 

Mit 6: Zdravu ženu, s normalnim polnim nagonom, muškarac uvijek može uzbuditi

Umor, rastresenost, ljutnja, brige i mnoge druge emocije mogu onemogućiti uzbuđenje čak kod žena s jakim polnim nagonom - kao što to mogu i emocionalni problemi među partnerima.

Preporučujemo za Vas