DAN, SEDMICA, MJESEC...

Bez seksa: Koliko dugo je predugo?

Učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer ju je najlakše izmjeriti. Međutim, mnogo lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim niti zadovoljnim
17317 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svakako se većina vas u jednom trenutku pitala: Koliko često treba voditi ljubav? Šta ako imamo manje seksualnih odnosa od naših prijatelja? Iako mnoge zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori da li je seks dobar ili loš. 

Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi podatke iz studije u kojoj je učestvovalo preko 26 hiljada Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, a učesnici su otkrili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno. Uzorak su uključivali samci, osobe u vezi i  osobe u braku. Autori studije posebno su proučili bračne parove. Kod njih je učestalost seksualnih odnosa bila manja - oko 51 seksualni odnos godišnje. 

Najsrećniji odgovor

Dok većina vjeruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30 hiljada Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji ljubav vode jednom nedjeljno srećni jednako kao i parovi koji seks imaju 2 - 3 puta nedjeljno.

Ali šta je s onima koji imaju seks manje od jednom nedeljno?

Potencijalno problematičan odgovor

Parovi koji ljubav vode ređe od jednom nedjeljno pokazivali su niži nivo sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosječnih seksualnih frekvencija. U jednoj od rijetkih studija na temu „brak bez seksa“, 16% od 6.029 ispitanika priznalo je da seks nijesu imali posljednjih mesec dana. Glavni autor ove studije, dr. Donoli, istakao je da  15% parova nije vodilo ljubav u posljednjih šest mjeseci. Koristeći malo drugačiju mjernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Mišel Vajner Dejvis, definiše „brak bez seksa“ kao onaj u kom se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje, prenosi Miss7.

Razlog zašto se nemate seks je važan

Učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer ju je  najlakše izmjeriti. Međutim, mnogo lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim niti zadovoljnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili se sve manje volite, nedostatak seksa može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno prezaposleni, bolesni i spletom okolnosti nemate dovoljno vremena i snage za seks, onda ne morate da brinete.  Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mjesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osećaja niti intime. 

Preporučujemo za Vas