PA VI VIDITE

Neredovan seks: Ozbiljan rizik za muškarce

Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovan seks imaju i niži krvni pritisak
32748 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu (više od šest meseci) nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti. Riječ je o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca. U mlađim starosnim grupama erektilna disfunkcija je rijedak problem (kod oko 4 odsto muškaraca mlađih od 40 godina).

Uz rizik od erektilne disfunkcije muškarcima bez redovnog seksualnog odnosa se povećava rizik i od raka prostate. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od četiri do sedam puta nedeljno) smanjuju rizik od raka prostate, prenosi N1.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovan seks imaju i niži krvni pritisak. Seks čuva i zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja potvrđuju da seks dva do tri puta nedjeljno i više smanjuje rizik od infarkta za čak 50 odsto, a jednako važi i za moždani udar.

Seks smanjuje stres i prirodni je lijek za nesanicu. Takođe je i izvanredna vježba i pomaže u održavanju tjelesne mase, a i mršavljenju. Najvažnije je da imate stalnog partnera jer čest seks s različitim partnerima povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti.

Preporučujemo za Vas