Kada su ljudi počeli da se ljube: U većini kultura zapravo još nijesu

Samo u 46 odsto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao dio društvene povijesti
2764 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premda su neki gestovi kojima se iskazuje naklonost vjerovatno prisutni tokom čitave ljudske istorije, poljubac nije među njima. Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je nova stvar u evolutivnoj istoriji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmjerno "odvratan", piše National Geografic. Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o "romantično-seksualnom" ljubljenju, samo u 46 odsto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao dio društvene povijesti.

Na primjer, bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nijesu. Vilijem Jankovjak, autor ovog istraživanja, pretpostavlja da je ljubljenje možda "povezano sa povećanjem dokolice". U socijalno raslojenim zajednicama, kada su elite počele da ga primjenjuju, mase su počele da ih oponašaju.

"Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj istoriji", kaže on. "A izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili".

Bonus video: