Kad ljubav boli: 'Ne mogu da živim bez tebe' - Stvarno?

Destrukcija koja obilježava takav odnos može biti izraz pogrešnog uvjerenja o tome šta je ljubav, ali i složenih uzroka čija je suština neki od psihopatoloških fenomena, često poremećaj ličnosti
3076 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fatalna ljubav podrazumijeva 'sudbinsku' vezu između dvoje ljudi u kojoj oni nemaju kontrolu nad svojim osjećanjima i reakcijama, kao da nijesu u stanju da slobodno odlučuju o tome hoće li ostati zajedno.

Sudbinska ljubav nije zaljubljenost, ona prevazilazi slatku neizvjesnost i privlačnost koje se osjećaju na početku veze. U fatalnoj ljubavi neizvjesnost, magnetska privlačnost i strast koja traje glavna su obilježja odnosa. Istovremeno, ona se mnogo razlikuje od zrele ljubavi zato što pored euforije podrazumijeva psihičku patnju i mnogo bola, što je čini tragičnom.

Takođe, ona ne ostavlja mogućnost da se osjećanje ljubavi razvija jer ne stvara osnovu za razvoj ličnosti partnera i samog odnosa. Par kao da se vrti u začaranom krugu, u kom povrijeđenost i bol smjenjuju kratkotrajne trenutke ekstaze. "Niko nije imun na greške, a loše veze su nešto kroz šta prolazi većina ljudi", kaže psihološkinja Linda Esposito. "Jedno je biti u lošoj vezi koja će se okončati, a drugo je ako ne znate kako da prekinete takav odnos."

Opsesivne emocije

Fatalna ljubav suštinski je zavisan odnos koji ima karakteristike opsesije. U takvim odnosima dominiraju anksioznost, napetost, strah od napuštanja i odbacivanja. Početna nesigurnost ubrzo ustupa mesto ljubomori, zavisnosti, očajanju i opsesivnoj težnji za kontrolom. Partneri vjeruju da bi njihova veza bila idealna samo kada bi se onaj drugi promijenio. Destrukcija koja obilježava takav odnos može biti izraz pogrešnog uvjerenja o tome šta je ljubav, ali i složenih uzroka čija je suština neki od psihopatoloških fenomena, često poremećaj ličnosti.

Kraj emotivne veze

Emocionalni problemi, nedostatak empatije, nemogućnost doživljavanja osjećanja ili psihopatologija često mogu da dovedu do dramatičnog funkcionisanja u vezi. Osoba koja je opsjednuta svojim partnerom najčešće intenzitet ljubavi poistovjećuje sa intenzitetom opsjednutosti, a osećanje ljubavi sa uzbuđenjem i euforijom, koje teško mogu da se održe bez drame. Osoba koja očajnički žudi za ljubavlju, s druge strane, posesivnost, ljubomoru i kontrolu pogrešno shvata kao izraz snage ljubavi. Uz takav odnos obavezno ide i stav 'ne mogu da živim bez tebe'. Ključno kod zavisnog i opsjednutog partnera jeste iracionalno uvjerenje da je bez osobe s kojom je u vezi život nemoguć i besmislen. Biti ostavljen je smak svijeta. Tako se i pored patnje, bola i trpljenja, fatalna veza održava, a partneri se uz brojne pokušaje raskida često vraćaju jedno drugom. U krajnjim slučajevima ishod može da bude tragičan, moguće je psihičko i fizičko nasilje.

Nije rijedak slučaj da osoba koja je ostavljena povrijeđeno istrajava u idealizaciji nedostupnog partnera. Pripisuje mu osobine koje ne posjeduje, mašta o tome kako bi se veza razvijala da je opstala i tako sebi onemogućava iskustvo ljubavi u realnom životu.

Profili ličnosti

Mada nije lako odrediti tipičan profil ličnosti koje su sklone fatalnim ljubavnim vezama, jasno je da je nezrelost oba partnera osnova koja to omogućava. Neintegrisane, zavisne osobe češće ulaze u loše odnose. Nesigurne i osobe niskog samopoštovanja magnetski su privučene manipulativnim, emocionalno nedostupnim ili problematičnim ličnostima. Kada se pogleda u prošlost takvih osoba, one su često doživljavale neku vrstu emocionalne uskraćenosti i zanemarivanja, bile su odvojene ili napuštene od njima značajnih figura. Samim tim, fatalna ljubavna veza istovremeno je izraz i pratilac emocionalnih problema, ali naizgled i šansa da se oni prevaziđu.

Prevazilaženje opsesivne vezanosti, zavisnosti i fasciniranosti drugom osobom težak je put, ali promjena je moguća. Prava ljubav ne sputava i ne guši, a dominantno se doživljavaju prijatna osećanja: sreća, zadovoljstvo i ispunjenost. Zrela osoba sa integritetom i emocionalnom inteligencijom prihvata, odnosno voli sebe. Ta ljubav prema sebi omogućava nam da neko drugi, odnosno ljubavni partner, ne bude osoba koja nadoknađuje neki naš nedostatak, već ona koja s nama gradi novu cjelovitost. Međutim, osjećanje sopstvene vrijednosti i smisla, koje nas motiviše da živimo najbolji mogući život, ponekad može biti i rezultat teškog i trnovitog puta koji smo prošli prevazilazeći fatalnu ljubav.

Bonus video: