Kako sačuvati brak: Uticaj pandemije na vašu vezu

Ukoliko vi ili vaš partner inače imate problema sa anksioznošću, stresom i sličnim stvarima, vrlo je vjerovatno da će se to pogoršati u ovakvoj vanrednoj situaciji
3743 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog pandemije korona virusa veliki broj ljudi provodi vrijeme u kući, svi porodični poslovi i rasporedi su drugačiji. Kako to može uticati na vaš odnos s partnerom? Psychology Today donosi nekoliko savjeta i odgovora.

Romantične priče i filmovi nerijetko nam serviraju pretpostavku da, ako nekog zaista volimo, onda želimo da svaki sekund svog dana provedemo s tom osobom. Ali, naše životno iskustvo govori drugačije - zajedništvo i odvojenost savršeno koegzistiraju jedno s drugim, poput udisaja i izdisaja, prenosi klix.ba.

Iako inače jedva čekate da provedete nekoliko sati, ili čak cijeli dan, sa svojim partnerom, sada je situacija drugačija. Samoizolacija nije planirana i definitivno nije očekivana, pa je ispunjena anksioznošću, nelagodom i strahom zbog iščekivanja novih vijesti o pandemiji.

Za početak, vježbajte empatiju i prihvatite da se svi sa problemima nose drugačije. Uzmite u obzir citat: "Prva stvar koju treba da znaš o meni meni jeste da ja nijesam ti. Sve će imati više smisla kada to prihvatiš". Stvari poput životnih iskustava, pola, temperamenta i porodičnog života direktno oblikuju našu ličnost i utiču na to kako se ko nosi sa stresom i neizvjesnošću. Šanse da ćete se vi i vaš partner na isti način nositi sa pandemijom su vrlo male, zbog čega morate biti posebno razumni i empatični prema njemu, kao i on prema vama. Zapamtite, bezbijednost porodice je na prvom mjestu.

Budite odvojeni-zajedno. Kako god to zvučalo, ima smisla. Moguće je voljeti nekoga, a da vam istovremeno treba sopstveni prostor i vrijeme, a to je moguće ostvariti i u vanrednim uslovima. Potrudite se da objasnite svom partneru, na nježan i lijep način, da želite da neko vrijeme provedete sami. Osim toga, prihvatite činjenicu da će i on to vjerovatno tražiti od vas. U ovoj situaciji se možete dogovoriti ko će kada boraviti u kojem dijelu kuće, a kada ćete provoditi vrijeme zajedno.

Održavanje kvalitetne veze s vašim partnerom počinje od vas i od toga koliko brinete o sebi. Teško je biti nježan i pažljiv prema partneru ukoliko nijeste takvi prema sebi, zbog čega je važno da brinete o sebi i da obratite dovoljno pažnje na sopstvene potrebe. Obratite pažnju na to da redovno i zdravo jedete, redovno se krećite i vježbajte, trudite se da dovoljno i redovno spavate i izbjegavajte alkohol.

Pripremite se na činjenicu da će se raspoloženje ukućana mijenjati. Ukoliko vi ili vaš partner inače imate problema sa anksioznošću, stresom i sličnim stvarima, vrlo je vjerovatno da će se to pogoršati u ovakvoj vanrednoj situaciji. Zbog toga je važno da unaprijed porazgovarate sa partnerom i utvrdite kako se trebate ponašati kada stvari krenu na gore. Šta vas smiruje i pomaže vam da smanjite anksioznost? A šta smanjuje stres kod vašeg partnera?

Na kraju, budite pažljivi s izborom riječi. U vanrednim situacijama i pod stresom možete reagovati na različite načine, a emocije su vrlo često lako prenosive i zarazne, pa će se vaš partner, ako ste i vi pod stresom, osjećati jako loše. A u takvim situacijama je jako teško birati riječi i ostati pribran. Umjesto da pokrenete svađu kada se osjećate loše, pokušajte da objasnite partneru da nijeste raspoloženi i da vam treba prostora, a zatim riješite nesporazum kada "dođete sebi".

Bonus video: