Ako ne želite da uništite vezu: Ne govorite ove stvari

Kada nešto nije u redu, to se jasno vidi, pa ako partneru kažete da vam nije ništa, ustvari ste pasivno agresivni, i ispada da ste u strahu od spominjanja problema jer ne želite svađu

5171 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi smo barem jednom rekli stvari zbog kojih nam je kasnije bilo žao, ali upravo one mogu vezu učiniti toksičnom.

Ne prijetite razvodom

Ako prijetite razvodom, kasnije biste mogli da zažalite, a stručnjakinja za odnose Tracey Steinberg smatra kako je to pokazatelj da nijeste zainteresovani i potpuno posvećeni vašem braku, a partner će se zbog ovakvih izjava osjećati odbačeno i neće se osjećati dovoljno sigurno da bi vas volio. “Razvod nikada nije nešto što se treba isticati osim ako ništa drugo nije uspjelo“, ističe psiholog Antonia Hall i dodaje kako je samo pominjanje toga veliki razlog da se neko osjeća jako loše, a sasvim će sigurno nanijeti ozbiljnu štetu odnosu.

Ne nazivajte partnera lažovom

„Povjerenje je imperativ svake uspješne veze“, smatra Hall. Ako mislite da vam je partner nevjeran, ne morate mu to reći odmah i bez pripreme jer bi mogli samo da napravite scenu. Umjesto toga možete reći kako vam je teško da povjerujete u njegovu priču jer ne zvuči toliko optužujuće. Ideja je poslušate šta ima da kaže i tako podstaknete komunikaciju. Prvo prikupite sve informacije kako biste sve bolje razumjeli.

Ne govorite kako na nešto mora da reaguje

U istu grupu pripadaju izjave poput – umiri se, ne brani se, jako si osjetljiv/a… Ponekad ljudi misle da će ovakvim komentarima umiriti partnera, a ustvari će ga samo dodatno uznemiriti. “Vi i vaš partner se morate osjećati prijatno kada nešto govorite, a ne strahovati da će vam neko suditi“, navodi Laurel House, trener za veze na E! kanalu. Poslušajte savjet i dozvolite partneru da govori šta želi, a vi ga saslušajte.

Ne budite pasivno agresivni

Kada nešto nije u redu, to se jasno vidi, pa ako partneru kažete da vam nije ništa, ustvari ste pasivno agresivni, i ispada da ste u strahu od spominjanja problema jer ne želite svađu. Ponekad je svađa dobra za vaš odnos, jer ne postoji veza u kojima ih nema. Stručnjaci napominju da nije stvar u tome zašto se svađate nego kako se svađate. Ako budete razgovarali o svim problemima i razlikama, vjerojatno ćete naći zajedničko mišljenje i riješiti problem. „Znati kako komunicirati je ključ, a praviti se da problema nema može voditi samo do još većih“, ističe Hall.

Ne odbacujte svoje osjećaje

Kad kažete „Kako god“, vaš će partner osjetiti da minimalizujete svoje i njegove osjećaje, a u tome nema ničeg pozitivnog. Muškarci su programirani da budu heroji i da ugađaju, pa kada ih neko upita šta nije u redu, vjerovatno neće biti spremni za takvo pitanje. Najbolje što možete učiniti ako kaže „ništa“ jeste da se nasmijete i zagrlite ga.

Ne okrivljujte stalno

„Stalno kasniš!“, „Nikada ne pospremiš kuću“… Takve fraze su rijetko produktivne, ali često su štetne. Na taj način partneru govorite da ne može učiniti ništa kako treba i da ne mislite da se on može promijeniti. Takve procjene karaktera nijesu poželjna stvar. Istraživanja su pokazala kako su ovakve primjedbe siguran put do razvoda braka. Drugi put pokušajte da tražite da urdi ono što želite i naglasite i kako biste bili srećni da napravi to što tražite.

Ne testirajte ljubav partnera

“To će samo partnera podstaći da zauzme obrambeni stav, i ako nijeste znali, radi se i pasivno agresivnom načinu izražavanja emocija“, navodi Syrtash. Vaš partner ne bi trebao da bude pod pritiskom kada je ljubav u pitanju.

Ne omalovažavajte

Kada ste u vezi, morate zaslužiti poštovanje. Poruke kako se neko udebljao ili one tipa „ne zanima me šta ti misliš“ su omalovažavajuće i daju partneru do znanja da nije dovoljno dobar. Izazvaćete osjećaje poput nesigurnosti, obrambenog stava i ljutnje.

Ne dozvolite da se partner osjeća glupo

Ovo je klasični primjer onoga što ne smijete da radite. Niko ne voli da mu se govori da je glup, a posebno da njegov partner misli da je pametniji do njega.

Zaboravite na sarkazam

Možda sarkastične primjedbe na početku mogu izgledati neškodljivo, ali mogu partnera ostaviti frustriranog. Veza često takve stvari ne može preživjeti, pa ne radite to.

Ne budite partnerov najveći kritičar

Nazvati nekoga glupim nije psovka, ali sigurno boli i često je gora od bilo koje druge riječi. Vi nijeste tu da biste bili kritičar, trebali biste svog partnera da gledate drugim očima. Podržavanje partnera je srž svakog kvalitetnog odnosa.

Ne stavljajte uvijek sebe na prvo mjesto

Kada brinete više o sebi nego svom partneru, često započinjete rečenice „Ja sam“ izjavom. Ako stalno nešto zahtijevate, partner će početi da vjeruje u to da ćete pronaći nekoga ko će vam pružiti što on ne može.

Ne spominjete bivše

Kada ste ljuti ili razočarani u partnera, lako je početi priču o tome kako vam je s nekim drugim bilo nešto bolje, ali to nikako ne smijete da radite. Naravno, da je prošla veza bila dobra, vjerojatno biste još uvijek bili s tim partnerom. Kako će se vaš partner osjećati u tim trenucima, vjerujemo da ne moramo naglašavati.

Pazite kako komentarišete članove njegove porodice

Možda ne volite svoju taštu ili svekrvu, ali ne dirajte u nju osim ako želite probleme. Poštovanje je tu važna stavka, a ako nešto želite da komentarišete, učinite to pristojno i pažljivo. Inače možete očekivati svađu i probleme.

Bonus video: