Zašto me još nije zaprosio? Pet najčešćih razloga

Brak i ljubav nijesu uvijek sinonimi, različitim ljudima znače različite stvari

5378 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Mnogi pretpostavljaju da bi jedini stvarni "dokaz" da muškarac voli ženu mogao biti onaj trenutak kad je pao na jedno koljeno i predložio brak. Ali, šta ako se nalaziš u tridesetima i u najsrećnijoj vezi u kojoj si ikad bila, a brak nije ni na pomolu?

Sve tvoje prijateljice pokazuju vjereničko prstenje na društvenim mrežama i slave vjeridbu, a tvoj izabranik nikako da izvadi prsten i klekne? Naravno, počinješ da preispituješ njegove stvarne namjere i planira li on uopšte brak. Vjerovatno je to zbog toga što su nas kao male učili da su ljubav i brak sinonimi. Dakle, ako te muškarac voli, poželjeće da te zaprosi i postane tvoj muž, a ti njegova žena. Ako još ne želi da te zaprosi, iako kaže da te voli, možeš se osjećati pomalo razočarano.

Zašto me moj dečko ne zaprosi?

Mnogo je razloga zbog kojih muškarac neće predložiti brak (ili jednostavno još nije predložio) koji nemaju nikakve veze s tobom ili kako se osjeća u vezi. Neki razlozi imaju veze s vašim odnosom. Jedini način da shvatiš u koju kategoriju pripadate jeste iskren pogled na to šta za tebe znači brak, a zatim saznanje znači li isto i njemu.

Ovo su ozbiljne stvari koje mogu i prekinuti vezu, zbog čega je važnije razumijevanje njegovog gledišta o svadbenim zvonima nego mahanje nekim grandioznim ultimatumom. Stručnjak za veze Manj Weerasekera kaže: "Umjesto da kreneš da sastavljaš popis mogućih razloga zašto on još ne želi brak, vrijedi odvojiti trenutak da shvatiš zašto ti to želiš. Šta će vam brak dati toliko drugačije, a dugotrajna veza neće? "

Još nijesu spremni za brak

Ne opterećuj se, neka sve ide svojim tempom i to je dobro za vas oboje. Tipično se žene osjećaju spremnima za brak brže od prosječnog muškarca."Istorijski gledano, muškarci su bili spremniji da se vjenčaju kad su postali finansijski sigurni, a žene su htjele da se udaju kad su željele djecu", kaže biološka antropologinja dr. Helen Fisher, prenosi Miss7.

To ne znači da muškarci ne razmišljaju o braku. Puno toga se zapravo svodi na to da se potrudiš da razumiješ njegovu perspektivu. "Prvo se mora osjećati kao da zna šta radi u svijetu i kuda ide", objašnjava John Gray, savjetnik za veze i autor knjige "Muškarci su s Marsa, zene su s Venere". Baš kao što si ti imala stvari koje si željela da postigneš prije nego što stupiš u brak, isto važi i za njega. Možda ćeš misliti da ste sve postigli i ostvarili, ali za muškarce je važno da su spremni na finansijski teret bračnog života.

Možda smatra da ti nisi "Ona prava"

Iskreno, on nema pojma želi li da se oženi s tobom ili ne, i daće sve od sebe kako bi obezbijedio da stvari ostanu onakve kakve jesu koliko god mu odgovara ili dok ne dođe žena koju je stvarno čekao. Zvuči poznato? Žao nam je, ali ova situacija nije ni malo zgodna, a ni obećavajuća.

Upravo zbog toga toliko žena daje muškarcima s kojima izlaze ultimatum o braku i žele da se vjenčaju pošto-poto jer smatraju da su s tim muškarcem provele ili potrošile mnogo vremena. Ipak, ako ti je prijatno s nekim to nije razlog za prosidbu. Biti dovoljno srećan također nije razlog za prosidbu. A ni biti dugo zajedno nije razlog za prosidbu.

Brak je ozbiljan pothvat. To je cjeloživotna obveza. A ako vas dvoje ne možete zajedničkim snagama da rješite probleme u vezi, tada vjerovatno nijeste stvoreni jedno za drugo. Ponekad, usprkos našim najboljim namjerama i najvećim snovima, stvari jednostavno nijesu onakve kakve želimo da budu.

Neki muškarci ne vjeruju u ideju ili instituciju braka

Za neke muškarce brak ne predstavlja ništa osim papira. Ako su vaspitavani u religioznom okruženju ili su i sami religiozne osobe, brak bi im mogao nešto značiti, ali postoji i vrlo stvarna vjerojatnoća da mu brak nije toliko važan kao stvaranje ljubavi.

Nekim muškarcima može se dogoditi da im se ideja braka ne sviđa zbog toga kako gledaju na brak sopstvenih roditelja ili su se možda i sami vjenčali jednom prije i to je bila katastrofa. Kao što i ti imaš pravo na svoje osjećaje u vezi s brakom i on ima pravo na svoje osjećaje u vezi s blaženim zajedništvom.

Plaše ga tvoja očekivanja

Očekuješ previše od njegovog iznenađenja za prosidbu ili on jednostavno nije spreman na taj potez. U svakom slučaju, nijesi ti kriva - krive su društvene mreže i mediji sa svojim sjajnim predlozima. Ta su očekivanja ono što ga sprječava da te zapravo zaprosi. To je faktor straha. Ne želi da te razočara.

Osjeća pritisak da sve treba da bude savršeno i ne želi da zabrlja. Njegovi prijatelji i porodica možda su čak i dio toga. Oni takođe mogu postavljati dodatna očekivanja od njega da te zaprosi ili kako bi to trebao da uradi. Najbolje što možeš da uradiš je da razgovaraš o tomei daš mu do znanja da će u svakom slučaju šta god smisli za tebe biti idealno.

Vas dvoje zapravo nijeste razgovarali o tome

Ako ne zna da želiš da se vjenčaš, to mu neće pasti na pamet. Ne očekuj da će ti partner čitati misli. U konačnom, ako želiš da znaš zašto te nije još zaprosio, moraš razgovarati s njim o tome. Takođe, brak je velika životna odluka i treba razumjeti što svako očekuje od bračnog života. Ako si toliko sigurna da želiš da provedeš ostatak svog života s tim muškarcem, moraš se navići da razgovaraš s njim o stvarima koje te plaše i stvaraju nelagodu. Brak i ljubav nijesu uvijek sinonimi, različitim ljudima znače različite stvari i dok ne razgovaraš s njim, nećeš znati na čemu ste.

Bonus video: