Muškarci koji imaju ovu osobinu lakše osvajaju ženska srca

Nekoliko istraživanja je pokazalo da muškarci koji čine više dobrih djela, imaju više partnerki i češće odnose

12529 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Moguće je da će vas iznenaditi odgovor na pitanje da li bi dame za vezu izabrale dobrog ili zgodnog muškarca. Privlačni su zgodni muškarci, ali istraživanja pokazuju da je altruizam ili dobrota najvažnija osobina za žene koje traže vezu.

Takođe, podaci ukazuju da altruistični muškarci u prosjeku, imaju više seksa, prenosi 24sata.hr.

Istraživači su pitali neoženjene Kanađane u kojoj mjeri su činili dobra djela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partnerki i koliko često vode ljubav.

Muškarci koji su činili više dobrih djela, ujedno su imali i više partnerki i češće su imali odnose. Od onih koji su bili u vezama, “dobri” muškarci imali su veći broj seksualnih odnosa u poslednjih 30 dana od onih manje altruističnih.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychology učestvovale su 202 žene. Ponuđene su im slike i opisi raznih muškaraca. Neki su bili veoma privlačni, dok su drugi predstavljeni kao dobronamjerni i spremni da pomognu.

Žene bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugoročnu vezu ipak birale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Nešto starija studija, objavljena u časopisu The Journal of Social Psychology imala je slične rezultate.

Podaci su pokazali da su žene više cijenile altruizam nego druge osobine kao mjerilo hoće li potencijalni partner biti dobar roditelj.

Žene su navele da je altruizam važan čak i kod kratkoročnih veza, ali mnogo veći procenat dama smatra da je altruizam izuzetno važan za ozbiljne veze i brak.

Bonus video: