Mislite da je vaš brak loš? Možda je riječ o problemima koji to nijesu

Prihvatite svog partnera u potpunosti i fokusirajte se na rješavanje problema koji su rješivi

5524 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponekad činjenice o braku pogrešno doživljavamo kao probleme, iako su te pojave sasvim normalne. Postoje stvari u vezama koje vam nekad izgledaju kao veliki problem, a zapravo ih treba prihvatiti kao sastavni dio života. Ovo su najčešće:

Ponekad nećete željeti da imate seks

Kada ste sa nekim dugo vremena, seks postaje predvidiv, manje romantičan, pa čak i tempiran. Ponekad se desi da strast nestane i odjednom nas seksualnost više ne zanima. Važno je da sa partnerom komuniciramo o svojim osjećanjima i da se trudimo da naš seksualni život bude živ i zanimljiv.

Ponekad ćete (skoro) prezirati svog partnera

Da, i ovo je uobičajena i sasvim normalna pojava. Samo ljudi koje zaista volite ulaze vam pod kožu dovoljno da ih skoro možete mrzjeti. A ako sa nekim provodite mnogo vremena, primijetite i njegove nedostatke koji vas ponekad iznerviraju. Tokom ovog perioda možete čak i prezirati svog partnera, ali to može biti odraz vašeg unutrašnjeg stanja, a ne partnerovih osobina, piše aktivni.si.

Ne mogu se svi problemi riješiti

Konflikti su sastavni dio svih odnosa i neki se mogu riješiti razgovorom. Drugi su ipak nerješivi. Na primjer, ako ste veoma društveni, a vaš partner je introvertniji, to se neće promijeniti. Ponekad ulažemo mnogo energije u rješavanje nerješivih problema, što dovodi do lošeg raspoloženja i frustracije kada problemi nijesu riješeni. Prihvatite svog partnera u potpunosti i fokusirajte se na rješavanje problema koji su rješivi.

Nijeste isti kao vaš partner

Sasvim logično, zar ne? Međutim, na početku braka često razmišljamo o tome koliko smo slični sa partnerom i šta nam je sve zajedničko. Kasnije, međutim, otkrivamo da to nije baš tako. Budite svjesni činjenice da je partner individua koja ima svoja osjećanja, interesovanja i hobije. Prihvatite razlike kao priliku da rastete i proširite svoje vidike.

Bonus video: