Šta je balanitis?

Muškarci bilo kog uzrasta mogu razviti balanitis, ali u najvećem riziku su djeca mlađa od 4 godine i neobrezani muškarci srednjih godina

9318 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Balanitis je zapaljenje glansa penisa, poznatog i kao glavića penisa. Iako je dosta česta infekcija u muškoj populaciji, i iako izaziva dosta neprijatne simptome, obično ne izaziva posljedice i liječi se lako.

Šta uzrokuje razvoj balanitisa?

Balanitis je najčešće uzrokovan gljivičnom infekcijom, ali i bakterije mogu biti uzročnici balanitisa. Najčešće nastaje kao rezultat nepravilne higijene, posebno zato što kožica penisa može zarobiti vlagu, stvarajući savršeno okruženje za razvoj i množenje gljivica i bakterija. Pod pojmom,,nepravilna higijena’’ podrazumijeva se kako nedovoljno dobro pranje genitalne regije, tako i pretjerano pranje, koje može izazvati iritaciju i otok.

Drugi uzročnici balanitisa su:

  • alergijska reakcija na lateks kondome i spermicide
  • alergijske reakcije na određene ljekove, uključujući neke antibiotike i ljekove protiv bolova
  • polno prenosive infekcije (SPI), poput gonoreje i trihomonijaze
  • šuga, koja je infestacija sitnih kožnih grinja
  • određena oboljenja, uključujući dijabetes i reaktivni artritis
  • povrede vrha penisa ili kožice

Postoje li različite vrste balanitisa?

Postoje tri vrste balanitisa:

Zoonov balanitis

Takođe se zove primarni tipom balanitisa. Uglavnom pogađa ljude srednjih godina.

Circinatni balanitis

Ova vrsta balanitisa je uzrokovana reaktivnim artritisom. Kod ove vrste balanitisa, upalu prate i sitne ranice na glavi penisa.

Pseudoepiteliomatozni keratotični i liskunasti balanitis

Ovaj rijetki tip balanitisa pogađa muškarce starije od 60 godina Izaziva ljuskave izbočine nalik bradavicama na glaviću penisa.

Ko je u riziku od razvoja balanitisa?

Muškarci bilo kog uzrasta mogu razviti balanitis, ali u najvećem riziku su djeca mlađa od 4 godine i neobrezani muškarci srednjih godina. Muškarci koji imaju fimozu - zategnutu kožicu koja se ne povlači preko penisa - takođe su u riziku za razvoj balanitisa

Kako se balanitis prenosi?

Balanitis je prije simptom nego pravo oboljenje i stoga se ne može prenijeti. Međutim, ako je uzrokovan nekim infekcijama - polno prenosivim ili grinjama onda se ti uzročnici, a ne balanitis kao takav mogu prenijeti sa osobe na osobu. Gljivične infekcije i SPI mogu se prenijeti tokom vaginalnog, analnog i oralnog seksa. Šuga i neke polno prenosive infekcije takođe se mogu prenijeti kontaktom,,koža na kožu’’. Šuga, koja je veoma zarazna, takođe se može prenijeti preko zaražene odjeće i posteljine.

muški kutak
foto: Shutterstock

Koji su simptomi balanitisa?

Otok i crvenilo glavića penisa su najčešći simptomi balanitisa. U zavisnosti od uzročnika, balanitis takođe može izazvati sljedeće simptome:

  • bol, peckanje i iritacija oko glavića
  • čvrsta, sjajna kožica
  • svrab na koži glavića
  • neobičan iscjedak iz penisa
  • ranice na glaviću penisa
  • gust, bijeli iscjedak ispod kožice (smegma)
  • neprijatan miris iz penisa
  • bolno mokrenje
  • otečeni limfni čvorovi u preponama

Kako se dijagnostikuje balanitis?

Balanitis se obično može dijagnostikovati tokom fizičkog pregleda. Da bi se utvrdio uzrok, potrebni su drugi testovi, među koje spadaju:

  • bris uretralnog otvora
  • analiza urina
  • laboratorijske analize krvi radi procjene stepena infekcije

Kako se liječi balanitis?

Liječenje balanitisa obično podrazumijeva poboljšanje higijene genitalne regije pranjem i sušenjem područja ispod kožice penisa i izbjegavanjem upotrebe higijenskih proizvoda koji sadrže iritanse, poput parfema.

Ostale terapijske opcije uključuju sljedeće:

Antifungalne kreme: Kreme, kao što su one koje sadrže klotrimazol ili mikonazol, mogu se propisati ako je upala uzrokovana gljivičnom infekcijom.

Kreme protiv svraba: Kreme protiv svraba mogu pomoći kod svraba i crvenila.

Steroidne kreme: Kreme koje sadrže kortikosteroide mogu pomoći u ublažavanju upale i svraba.

Antibiotici: Ako je balanitis uzrokovan SPI, ljekar može propisati antibiotik. Vrsta antibiotika i trajanje liječenja zavisiće od toga o kojoj SPI se radi.

Obrezivanje: Ako imate ponavljajući balanitis ili fimozu, ljekar bi vam mogao preporučiti obrezivanje kako bi se uklonila kožica i spriječili budući simptomi i komplikacije.

Postoje li komplikacije balanitisa?

Ako se ne liječi, balanitis može izazvati hroničnu upalu i dovesti do komplikacija, kao što su:

Lichen sclerosus: Takođe se naziva i balanitis kerotica obliterans (BKSO), a to je sklerozni lišaj koji se javlja kada se na koži formiraju bijele, tvrde mrlje. Ovo može ometati protok urina i sperme kroz uretru.

Ožiljno tkivo: Dugotrajni balanitis može dovesti do ožiljaka oko glavića i učiniti kožicu previše zategnutom da bi se povukla preko glavića.

Ulcerativne lezije: Balanitis može izazvati bolne rane i plikove koji ulceriraju i krvare, i na kraju izazivaju ožiljke. Otvorene rane povećavaju rizik od unošenja drugih bakterija i virusa u organizam.

Povećan rizik od raka: Hronična upala povećava rizik od nekoliko vrsta raka. Prema relevantnim istraživanjima, balanitis, BKSO i fimoza su povezani sa većim rizikom od razvoja raka penisa.

Pravovremeno liječenje balanitisa i njegovih uzročnika može značajno smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati šanse za oporavak.

Šta možete učiniti da spriječite balanitis?

Sprječavanje balanitisa često je jednostavno - praktikovanje pravilne higijene kako biste izbjegli iritaciju kože i spriječili nakupljanje viška vlage i bakterija ispod kožice osnovni su postulat u prevenciji balanitisa. Da biste to uradili, kupajte se redovno koristeći sapun bez mirisa, pazeći da očistite područje ispod kožice i temeljno osušite kožu.Izbjegavajte korišćenje hemikalija na i oko područja genitalija, kao što su sapuni i deterdženti, gelovi za tuširanje ili losioni koji sadrže boje i parfeme. Spermicide takođe treba izbjegavati ako ste imali alergijsku reakciju na njih. Koristite kondome ili druge metode zaštite kada se imate polne odnose i redovno se testirajte na SPI.

Kada treba da se obratite ljekaru?

Konsultujte zdravstvenog radnika ako imate simptome balanitisa ili ako liječenje balanitisa nije uspjelo. Potražite odmah pomoć ako razvijete znake infekcije, kao što su groznica, jak bol i upala i gnoj koji se stvara u genitalnoj regiji.

Bonus video: