Seks vam traje prekratko? Stručnjaci imaju savjete za vas

Sve dok ste svjesni da postoji mogućnost da nećete izdržati onoliko koliko želite, razgovarate o tome s partnerkom i zaustavite se kad treba, pokazujete joj da ste partner u kojeg može imati povjerenja

12516 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste u krevetu s partnerkom koja vam se sviđa i htjeli biste da joj priuštite nezaboravan seks, a osjećate da se (pre)brzo bližite vrhunc, postoji gomila stvari i situacija o kojima možete razmišljati, koje će vas barem malo omesti. Fudbalske statistike. Omiljeno jelo… Svaki muškarac ima nešto o čemu će razmišljati za vrijeme seksa, a što će ga odvratiti od preranog svršetka.

Ali, i to ima svoje mane:

1. Kad već imate intimne odnose u njima treba i da uživate, a ne da mislite na bilo šta drugo.

2. Ometanje samoga sebe samo da biste izbjegli prerani vrhunac rijetko upali, kaže profesor psihologije i reproduktivne medicine, Ph.D. Michael Perelman sa Univerziteta Cornell.

"Preranu ejakulaciju često vezujemo uz anksioznost i nedovoljno uzbuđenje" - kaže profesor psihologije pri Univerzitetu u Valparaisou, dr David Rowland koji napominje da kad osjetite kako se brzo bližite kraju, počinjete da brinete. "Međutim, ta briga još više 'zapali' nevni sistem i samo požuri ejakulaciju", objasnio je Rowland.

A da biste izdržali duže, treba da smirite već anksiozni mozak, a ne da ga pretrpate ne seksualnim činjenicama i slikama, prenosi 24sata.hr.

"Zato se fokusirajte na nevjerojatan seks koji upravo imate, jer se tako nećete opterećivati mislima poput 'Što ako prerano završim'", kaže Rowland i preporučuje da se koncentrišete na nešto što vas posebno privlači na partnerki: njene usne, dah, kukove ili ramena.

Ako vas taj savjet iznenađuje, nijeste jedini. Rowland je i sam svjestan da upravo žensko tijelo i vaše uživanje treba da 'ubrzaju' proces, ali nauka pokazuje drugačije, a Rowland inzistira na tome da, koliko god protivrječno zvučalo, okupiranje mozga mislima povezanim sa seksom opušta i umanjuje anksioznost, što muškarcu daje veće šanse da odloži orgazam.

Šta god mislili o ovoj strategiji jedini način da provjerite funkcioniše li je da je sami testirate. Koliko god bili mentalno jaki, um ne može učiniti baš mnogo da zaustavi nadolazeći orgazam. Zato biste, kako preporučuje dr. Perelman, trebali da pratite koliko ste uzbuđeni, i ako osjetite da ste blizu kraja, 'povčete se' prije nego što bude kasno.

Zato recite partnerki da ćete u nekom trenutku vjerojatno malo prikočiti. Sve dok ste svjesni da postoji mogućnost da nećete izdržati onoliko koliko želite, razgovarate o tome s partnerkom i zaustavite se usred seksa, pokazujete joj da ste partner u kojeg može imati povjerenja, ali i da vas ne zanima samo lično zadovoljstvo.

Uvijek je nedostatak intimnosti pravi problem - zato nije problem ni ako stignete do vrhunca prerano, ali ostanete i zadovoljite partnerku do kraja. A tako ćete i sa sebi smanjiti opterećenje jer znate da vaša 'izvedba' ne mora da bude svaki put savršena.

Osim toga, istraživanje sa Univerziteta Winona State pokazalo je da muškarci često misle da je dobar seks - dugačak seks.

Ali, žene ne razmišljaju u tim terminima. Naprotiv, stimulativna i dobro osmišljena predigra, kao i ono što kažete nakon seksa, puno je važnije za njeno uživanje od idealnog izvođenja, pokazalo je njihovo istraživanje.

Bonus video: