Spisateljica otkrila s koliko je partnera bila: I šta je naučila

Za uživanje u seksu ključno znati šta vam se sviđa, a šta ne

7442 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj partnera u seksu jedna je od onih tema koje nikako ne prestaju da zanimaju ljude. Publicistictkinja i spisateljica iz Bristola 49-godišnja Jenny Paul kaže da je njen magičan broj 13. Kako je objasnila za The Sun, "to je dobra količina partnera jer je za uživanje u seksu ključno znati šta vam se sviđa, a šta ne ".

Da je 13 magičan broj partnera potvrdilo je i istraživanje firme pronalaženje partnera (illicitencounters.com) u kojem je učestvovalo hiljadu muškaraca i hiljadu žena: 52 odsto ispitanika izjasnilo se da je upravo 13 idealna broj, dok je njih 73odsto kazalo da bi isključilo nekoga sa 18 partnera jer bi se zbog toga osjećali da su samo "još jedan broj". "Trinaest je idealan broj i garantuje da će neko biti iskusan, avanturistički i otvorenog uma u krevetu", piše u zaključku istraživanja.

I prema istraživanju zdravstvene firme EuroClinix, kako prenosi The Sun, u prosjeku 10 - 13 partnera tokom života imala je generacija baby boomera (danas imaju 54 do 72 godine), 13 ljubavnika u prosjeku skupila je generacija X (danas imaju između 38 i 53 godine), milenijalci (sada imaju između 23 i 37 godina) u prosjeku bilježe 11 partnera, a generacija Z (rođena nakon 1995.) već je prikupila u prosjeku 5,6 seksualnih partnera, prenosi živim.hr.

Međutim, istraživanja isto tako govore da su ljudi skloni da umanjuju broj partnera. To samo pokazuje da nema idealnog broja partnera, i pod uslovom da se štitimo i pametno ulazimo u seksualne odnose iz njih se, kaže spisateljica Jenny Paul, može i štošta naučiti. Evo šta je ona još naučila tokom godina.

Zaboravite kako izgledate

"U tinejdžerskim godinama uvijek sam bila malo nervozna oko seksa. Bila sam djevica do 18. Jedne noći počela sam se ljubiti s tipom koji mi se godinama sviđao u njegovoj spavaćoj sobi u kući njegove mame. Imao je 21 godinu, preuzeo je vodstvo i bilo je apsolutno nevjerovatno. Viđali smo se sedam godina. Naučio me da je fokusiranje na trenutak i izbjegavanje zabrinutosti o tome kako izgledate put za doživjeti puno vrhunaca", kaže Jenny.

Spori seks je dobar seks

Većina nas najčešće iskusi brzi seks u mnogo različitih pozicija. Da li ste ikad isprobali tantrički seks - stvarno spor seks s puno dubokog disanja, vrlo nježno i intenzivno? Jedna od glavnih prednosti tantričkog seksa je i ta što parovima pruža dubok osjećaj intimnosti, što znači da njihovi odnosi postaju intenzivniji i donose više sreće. Parovi često kažu da ovaj oblik drevne hinduističke prakse seksa, kstar više od 5000 godina, pojačava emocije i partneri se međusobno jače povezuju i tjelesno i mentalno.

"Bilo je to potpuno drugačije iskustvo. Satima bismo dahtali, uzdisali, stenjali i držali se za ruke", kaže Jenny Paul o vezi s muškarcem koji je praktikovao tantrički seks.

Strast je presudna

Ako nema strasti u krevetu vrlo je vjerovatno da će seks biti manje intenzivan, neće vam zaokupiti misli i možda će proći bez orgazma. "Strast je presudna", kaže Jenny, u šta se uvjerila iz seksa s muškarcem broj tri.

"Bio je sladak tip, ali uopće nije bio alfa mužjak. Bio je isti u krevetu kao i u životu - bez strasti i uzbuđenja. Ponekad bi samo izgubio erekciju, a ja bih rekla: Nije važno. Veza je potrajala par mjeseci", kaže Jenny.

Erektilna disfunkcija događa se svakom muškarcu i obično nema razloga za brigu. Ali ako nastavi da se događa, nemojte patiti u tišini i posjetite lljekara.

Ne spavaj s prijateljima

Je li seks s prijateljem loša ideja? Pa, svakako je riskantna. S prijateljima je uvijek rizik da će se neko zaljubiti, a teško je (ili čak nemoguće) vratiti se na prijateljstvo kada ste zaljubljeni u prijatelja koji ne osjeća isto. Takođe, može biti neprijatno nakon intimnosti, bez obzira na to koliko se oboje trudili da održite "hladan" odnos. Možda takav seks nijeste planirali, ali ste zajedno izašli na piće, zabavili se i opustili, a prije nego što ste se snašli, završili ste zajedno u krevetu.

"Broj četiri mi je bio najbolji prijatelj u kasnim dvadesetima. Spavali smo u istom krevetu godinama i nismo se seksali, ali onda jedne noći jesmo. Bilo je malo čudno. Bili smo jako dobri prijatelji i zapravo se nismo privlačili u seksualnom smislu. Trajalo je nekoliko godina, ali na kraju nam je bilo bolje kada smo njegovali samo našu prijateljsku vezu", kaže Jenny Paul.

Izdržljivost ne znači zadovoljstvo

"Broj sedam je bio afera. Bio je stariji od mene, imao je oko 50, a nedavno se razveo. Počeli smo da izlazimo, da imamo odnose i sa užasom sam jedne noći shvatila da je uzeo malu plavu tabletu za bolju potenciju. Bio je na meni, kako se činilo, satima. Pitala sam ga možemo li malo da stanemo, jer sam željela čašu vina, a on je rekao: "Oh, je li ti dosadno?" Sutradan sam otišla kući i prestala da odgovaram na njegove poruke - opisala je.

Sjajan seks neće održati vezu

"Upoznala sam broj osam na zabavi. Odmah smo osjetili snažnu privlačnost i počeli da izlazimo. Bili smo zajedno šest mjeseci. Bila je to čista hemija i s njim sam imala višestruke orgazme. Rastali smo se nakon šest mjeseci jer se veza zasnivala samo na seksu. Nismo imali ništa zajedničko", kaže Jenny Paul.

Kanadski naučnici radili su istraživanje na ovu temu i otkrili da potreba za seksom na trenutak oduzima ljudima zdrav razum jer kad ste napaljeni, dobijate nešto što su oni nazvali 'tunelski vid', koji vas tjera da se u tom trenutku ne sjetite ničega drugog osim kako osloboditi seksualnu napetost.

Veze za jednu noć mogu se i propustiti

"Upoznali smo se na zabavi, otišli kod njega i probudili se napola obučeni. Obukla sam se jako brzo i otišla prije nego što je mogao da traži moj broj", opisala je Jenny Paul. Uopšteno, seks za jednu noć je tip seksa koji će mnogi prećutjeti da su imali, ili ga neće imati kako ga ne bi morali prećutjeti. Nerazumijevanje i neprijatnost koja se veže uz seks za jednu noć kulturno je uslovljena, u brojnim kulturama svrstan je u domen pogrešnog ili nemoralnog, češće za žene nego za muškarce.

Bonus video: