Za bolji odnos: Neobične stvari koje svaki par treba da uradi

Najmanje jednom godišnje se vraćajte na mjesto gdje ste se upoznali. Prekinite vezu sa svojim uređajima i slušajte jedno drugo

14721 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svi znaju da harmonija u braku ili vezi ne pada sa neba, neophodno joj je posvetiti pažnju da bi trajala i razvijala se na dobar način. Ponekad i naizgled neobične stvari mogu u tom poslu biti korisne.

Evo nekih predloga.

Vratite se tamo gdje ste se sreli

Ljudi su ponekad toliko zauzeti sadašnjošću da se ne sjećaju prvih sastanaka, zanimljivih priča, medenog mjeseca... Ali ovakvi trenuci ispunjavaju naša srca, pa se potrudite da ih oživite. Najmanje jednom godišnje se vraćajte na mjesto gdje ste se upoznali. Pođite ponovo na mjesto na kom se desio vas prvi sastanak. Ako ste dugo u braku, idite na odmor u mjesto gdje ste bili na medenom mjesecu ili na prvom zajedničkom odmoru.

Pretvarajte se da ste stranci

Ako primijetite da strast u vašoj vezi jenjava, jedan dan se pretvarajte da ste potpuni stranci koji se prvi put susrijeću. Promijenite imena, napravite zanimljivu priču, i posmatrajte kuda će vas odvesti takav dan.

Dovedite se u stresnu situaciju

Možda zvuči suludo, ali takvo iskustvo će vas još više zbližiti. Naročito ako je vaša veza još svježa i spremate se da donesete važnu odluku, kao što je zajedničko useljenje, dobro je vidjeti kako funkcionišete u stresnim situacijama. Na primjer, pođite na kampovanje ili na vikend odmor bez telefona i sa minimalnim novcem.

Provjerite jedni druge

Vjerovatno već znate koliko je važan samopregled. A ko još poznaje vaše tijelo bolje od vašeg partnera? Provjeravajte jedni drugima leđa, na primjer, što ne možete sami. Provjerite da li imaju neobične tragove, osip ili druge abnormalnosti.

Uvedite "digitalni detoks"

Koliko puta ste zajedno, a zapravo je svako na svom telefonu? Da biste održali dobar odnos i komunikaciju, važno je da znate kako da prekinete vezu sa svojim uređajima i da slušate jedno drugo. Ako primijetite da vam pametni uređaji predstavljaju problem, dogovorite se za zajednički „digitalni detoks” kada ne koristite pametne uređaje nedjelju dana (više/manje ako je potrebno). Takođe možete postaviti neka pravila, na primjer da ne koristite uređaje u spavaćoj sobi ili tokom jela, da se u određeno vrijeme ne razgovara telefonom ili ne gleda TV.

Bonus video: