MONOGAMIJA I MONOTONIJA

Da bi vaša veza trajala: Ključne su ove tri stvari

Što imate veću sposobnost oporavka od teških perioda i rješavanja problema, bićete sigurniji u svoju vezu

5207 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Duge veze su svakako izazov jer se u vašu monogamiju, kad tad uvuče monotonija i neizbježna rutina svakodnevnog života s istom osobom. Osim toga, uvijek vas muče i finansije, kupovina nekretnina, a poslije toga i neizmjerna požrtvovnost roditeljstva. U takvim okolnostima neizbježno je da ćete se svađati sa svojim partnerom. Ipak, postoje tri ključne stvari u izgradnji odnosa koji će preživjeti sve izazove.

Trud i istrajnost

Istraživanje, koje je pratilo 172 para tokom njihovih prvih 11 godina braka, pokazalo je da je požrtvovnost ključna u održavanju, pa čak i jačanju veze u teškim trenucima. Što imate veću sposobnost oporavka od teških perioda i rješavanja problema, bićete sigurniji u svoju vezu. Ako međusobno niste posvećeni, problemi se samo gomilaju, a na kraju dovode i do propasti same veze. Ako se žrtvujete za svog partnera i on za vas, to je znak koliko vi u stvari želite da ostanete u vezi.

Finansijska sigurnost

Psiholozi kažu da većina nas ostaje u vezi, dok god smatramo da od veze imamo više koristi, nego da izađemo iz nje. Parovi u dugoročnim vezama su neki oblik tima, spremni su na žrtve za dobrobit veze, što im je mnogo važnije od ličnih potreba.

Dokazano je da su šanse za razvod braka dvostruko veće kod parova koji imaju finansijske poteškoće.

Intimnost

Seks je ipak važan dio odnosa između dvoje ljudi, pritom nije važno koliko često imate seksualne odnose, nego je bitno slažete li se vi i vaš partner i je li vam to dovoljno. Pokazalo se da međusobna kompatibilnost nije presudna za uspjeh, puno važnija je mogućnost funkcionisanja usprkos međusobnim razlikama.

Temelj svega je međusobna posvećenost, a ljubav i sve ostale stvari su samo šlag na torti, piše Cosmopolitan.