LJUBAV GODINE NE BROJI

Ništa obavezno: Ipak, računica o idealnoj razlici u godinama postoji

Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu

9567 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljudi se redovno bave pitanjem postoji li idealna razlika u godinama među partnerima i da li su neke razlike pretjerane. Navodno, postoji formula za izračunavanje ‘društveno prihvatljive’ starosne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podijeljen sa dva i uvećan za sedam – to bi trebalo da bude minimum ispod kojeg ne treba ići.

Na primjer, u slučaju starijeg partnera sa 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine, dok bi neko ko ima 50 godina bio sa partnerom koji nije mlađi od 32 godine, prenosi Yahoo Life.

Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su naučnici Bram Bunk i Daglas Kenrik.

"Pravilo vam pomaže da se držite unutar starosnog raspona koji će obezbijediti zajednička interesovanja s vašim partnerom, a vjerovatno i bolju komunikaciju", kaže stručnjak za odnose Dejvid Benet.

Stručnjak za odnose i veze Kerol Roderik kaže da ne savjetuje klijentima da slijepo prate pravilo, ali ih ‘podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj starosnoj granici, posebno na internet stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera.’

Smatra da je poštovanje ograničenja manje potrebno prilikom ličnog susreta s nekim, jer obično ste tada u boljoj prilici da procijenite nečiju zrelost, vitalnost i namjere približno u isto vrijeme kad otkrivate njihove godine.

"Najrizičniji dio izlaska s nekim znatno mlađim ili starijim od vas je taj što ćete možda imati puno zajedničkog sada, ali nakon pet godina, razlike u vašim ciljevima i načinu života mogu se uvećati", ističe Roderik.

Takođe je važno napomenuti da je studija iz 2014. godine u časopisu Social Science Research Network otkrila da je veća vjerovatnoća da će se par razvesti, što je veći starosni jaz. Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 odsto veću vjerovatnoću da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 procenata sa deset godina razlike, a 95 odsto s razlikom od 20 godina.

Dakle, iako se ne morate u potpunosti da se pridržavate pravila, ono bi moglo da vam pomogne u usmjeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos.