Samo dva slova: Ova riječ može nagovijestiti kraj veze ili braka

Riječi kojima se partner često koristi mogu predvidjeti prekid veze i do tri mjeseca prije nego se on dogodi

11795 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Raskidi mogu da budu užasni, posebno ako su iznenadni, ali istina je da segotovo uvijek mogu vidjeti naznake problema koje ljudi često previde. Trebalo bi, dakle, pripaziti na suptilne znakove koji mogu da otkriju šta je partneru na umu.

Dr. Kerolin Maden, terapeutkinja, navodi da niko ne odluči da raskine vezu ako o tome dobro nije razmislio neko vrijeme, ne radi se dakle o trenutku nego danima, nedeljama ili mesecima procesuiranja i to često bolnog. Dodaje da će osoba tada procenjivati hoće li biti srećnija u vezi ili van nje, a do odluke se dolazi kada se svi razlozi za i protiv kristalizuju i tad će vjerovatno komunicirati s parternom o toj ideji.

Tri mjeseca unaprijed

Prošle godine tim naučnika sa univerziteta u Teksasu proučavao je promjene u govoru do kojih dolazi prije samog prekida veze. Prema rezultatima studije koji su objavljeni u stručnim magazinima, riječi kojima se partner često koristi mogu predvidjeti prekid veze i do tri mjeseca prije nego se on dogodi.

Analizirali su više od 6.800 objava na Reditu o raskidima i otkrili da partner koji želi prekid veze sve više koristi riječ „Ja“ tri mjeseca prije prekida. Što je prekid bliže to se češće koristi ova riječ. „Ovo je često u trenucima stresa, a druge studije pokazuju da se ta riječ često koristi i od strane osoba koje su depresivne ili anksiozne“, piše u studiji.

Fokus

Osoba koja često govori „Ja“, „Mene“, „Moje“ daje jasno do znanja da je ona u fokusu zbivanja. „Jezik će postati upravo takav prije, tokom i nakon prekida veze“, objasnila je dr. Lori Hasbend, psihološkinja. Ona dodaje da se to događa jer je partner počeo da razmišlja o novoj budućnosti bez vas.

Razgovor

Možda ste u iskušenju da pobjegnete ili ignorišete sve što partner izgovara, ali to je poslednje što treba da uradite posebno ako želite da spasite vaš odnos, tvrde stručnjaci.

Hasbend savjetuje da partnera direktno upitate šta se događa ako prečesto čujete da govori o sebi.

Bonus video: