Naučite: Tri jednostavne tehnike za poboljšanje bilo koje veze

Važno da budete svjesni svojih osjećanja i da ih na odgovarajući način izrazite, ali i da budete strpljivi, empatični i puni ljubavi prema svom partneru kada mu je loš dan

7904 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka veza povremeno upada u krizu, a svaka kriza može da krene u dva smjera - ili će se dodatno zakomplikovati ili riješiti. Stručnjaci predlažu tri tehnike koje možete koristiti kako biste ojačali svoju vezu.

1. Prekinite 'negativni ciklus'

Stručnjaci primjećuju da parovi koji upadnu u „negativni ciklus“ često imaju problema. Ako vam se nešto loše desi tokom dana, možda ćete svoje loše raspoloženje 'istresti' na partnera, što dovodi do još goreg raspoloženja, nesporazuma i svađa.

Primjer: Žena dolazi kući sa posla umorna i neraspoložena. Ona kaže nešto grubo svom mužu, što ga dovodi u loše raspoloženje, pa prestaje da komunicira. Žena se zato osjeća nepoželjnom i brine da su se ona i njen muž udaljili.

Ako smo svjesni ovakvog ciklusa, možemo ga prekinuti. U ovom slučaju, supruga bi mogla otići u kratku šetnju nakon dolaska kući. Muž bi mogao da podstakne na razgovor ženu kad vidi da je loše raspoložena. Zato je važno da budete svjesni svojih osjećanja i da ih na odgovarajući način izrazite, ali i da budete strpljivi, empatični i puni ljubavi prema svom partneru kada mu je loš dan.

2. Razumijevanje vaših želja i potreba

Gotovo je nemoguće imati uspješan odnos sa drugom osobom ako ne razumijete sebe. Oba partnera moraju da poznaju sopstvene želje i potrebe kao pojedinci. Ako dobro poznajete sebe i jasno izražavate svoje potrebe, takođe ćete postići bolje međusobno razumijevanje, povjerenje i prihvatanje u vezi.

Čak i kada ste već u vezi, ne zaboravite da odvojite vrijeme za sebe, slušajte jedno drugo i fokusirajte se na upoznavanje sebe. Ovo će vas takođe učiniti boljim partnerom; u vezi ćete jasnije komunicirati, postaviti granice i takođe prihvatiti svog partnera.

3. Podrška

Veza je najuspješnija kada se oba partnera podržavaju. Čak i ako se ne slažete sa svojim partnerom, imate različite ciljeve ili poglede na svijet, važno je da stanete uz partnera na njegovom putu. Ako vidite da vašem partneru nešto mnogo znači, podržite ga u tome i ne otežavajte mu da ostvari svoje ciljeve i želje. Pitajte ga da li možete da mu pomognete na bilo koji način i dajte mu do znanja da ćete biti tu za njega bez obzira na sve.

Pomenute tehnike mogu pomoći da ojačate odnos i još više se međusobno povežete. Naravno, istovremeno je važno da oboje komunicirate otvoreno i jasno i da znate da slušate i zaista prihvatite jedno drugo.

Bonus video: