Kad mozak i tijelo ne sarađuju: Ne tako rijedak problem u seksu

Najvažnija stvar koju možete da uradite je - ne brinite o tome. Važno je da znate da nemate neki nedostatak ako doživite 'neusklađenost uzbuđenja', kaže dr Kate Balestrieri

5759 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada osjećali kao da ste fizički spremni da postanete živahni u krevetu, ali vaše misli su bile negdje drugdje? Mozak mora biti uzbuđen da bi tijelo reagovalo na isti način. Kada vaše tijelo i um nisu usklađeni, doživljavate nešto što se zove 'neusklađenost uzbuđenja'. Mnogi ljudi su to doživjeli, kaže dr Emily Nagoski, stručnjakinja za seks i autorka knjige 'Dođi takva kakva jesi', koja je zapravo smislila naziv za ovaj problem.

"Uzrok 'neusklađenosti uzbuđenja' mogu biti mnoge stvari, u rasponu od stresa do hormonske neravnoteže. Ako je doživite, to ne znači da ste izgubili interes za seks ili svog partnera. Osim toga, postoje stvari koje možete da uradite kako biste to popravili, dodala je.

Po njenim riječima neusklađenost uzbuđenja u nekom periodu života doživi 90 odsto žena i 50 odsto muškaraca.

"Najvažnija stvar koju možete da uradite je da ne brinete zbog toga. Važno je znati i podsjetiti se da niste slomljeni, oštećeni ili da imate neki nedostatak ako doživite 'neusklađenost uzbuđenja'. Razgovarajte o tome s partnerom, postavite granice koje su u skladu s vašom mentalnom i emocionalnom željom", savjetuje psihološkinja i seksualna terapeutkinja dr Kate Balestrieri.

"Seksualnost može biti teška stvar za snalaženje, a o njoj uvijek učimo više kako rastemo i napredujemo. Razumijevanje nepodudarnosti i podudarnosti uzbuđenja pomoći će vam da ublažite osjećaj brige", pojasnila je Balestrieri, prenosi Daily Star.