U kojim godinama njoj, a u kojim njemu najviše prija seks?

Kroz godine žene uče o sebi, a muškarci o ženama. I to je savršen recept za dobar seks u kasnijem životnom periodu

12403 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li ste čuli za pojam seksualni vrhunac? Iako zvuči kao da govorimo o orgazmu, ovaj pojam može da se odnosi i na životno razdoblje kad pokazujemo najviše interesovanja za seks, kad nam je najprijatniji i kad najviše o njemu razmišljamo.

Iako nam je logično da zaključimo da seksualni vrhunac doživljavamo u mladim danima, istraživanja su pokazala da je to daleko od istine. U knjigama poznatog istraživača Alfreda Kinsija možemo pročitati mnogo zanimljivosti o ovoj temi.

Na primjer, pogrešno je vjerovati da je naš seksualni nagon najjači za vrijeme puberteta ili adolescentskog razdoblja, a još je zanimljivija činjenica da muškarci i žene vrhunac svog seksualnog nagona doživljavaju u različitim periodima života.

Kinsi je u jednom od svojih istraživanja upitao muškarce i žene u kojim godinama su doživljavali najbolji seks, kad su u njemu najviše uživali i kad su doživljavali najviše orgazama.

Statistika je pokazala da su muškarci u seksu najviše uživali u 17. i 18. godini svog života, dok je kod žena to bilo dosta kasnije.

Žene, naime, seksualni vrhunac dožive tek u srednjim 30-im, a glavni razlog je zadovoljstvo samom sobom.

Kad žena dođe u određene godine i pronađe sebe, postane zadovoljnija u svom tijelu, a samim time i opuštenija. Nije više opterećena izgledom, bira poze koje su joj udobne i prijatne, a ne one u kojima izgleda privlačno. Takođe, žena tada zna šta želi i nije joj to problem da kaže.

Kad govorimo o muškom seksualnom iskustvu, to obično bude u kontekstu broja žena s kojima su spavali i svih taktika i strategija koje su naučili za vrijeme svog seksualnog života. Dakle, kroz godine žene uče o sebi, a muškarci o ženama. I to je savršen recept za dobar seks u kasnijem životnom periodu.

Mlađe djevojke, s druge strane, nisu vješte u razgovoru o svojim željama i potrebama s partnerom, a nezadovoljstvo svojim tijelom najviše utiče na njihov seksualni život. Na primjer, u jednom istraživanju čak 30 posto djevojaka je priznalo da tokom seksa pokušavaju da prikriju stomak, pa su istraživači lako mogli da uoče vezu između dobrog seksa i samopouzdanja.

Isto istraživanje je pokazalo da žene između 27 i 45 godina imaju najučestalije seksualne odnose. Žene u tom periodu života najčešće i rađaju djecu, a trudnoća može da utiče na hormone i seks učini boljim ili gorim.

U većini slučajeva libido poraste nakon trudnoće, pa je i to jedan od razloga zašto je ženama seks prijatniji nego mladim djevojkama. Žene imaju povećan seksualni nagon sve do menopauze, kad nivo estrogena pada, a libido se smanjuje.

Muškarcima se, s druge strane, libido ne smanjuje u zlatnom periodu njihovog života. Na njihov seksualni nagon u 50-im godinama utiču stres na poslu, finansijski stres i zdravstveni problemi, piše zadovoljna.dnevnik.hr

Bonus video: