KOJE MOSTOVE MORATE SPALITI

Poslije raskida - kako dalje

Obavezno morate prekinuti svaki kontakt sa bivšim partnerom i ne smijete ga pratiti na društvenim mrežama
1282 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 04.02.2019. 18:47h

Kada se nađete u raljama prekida ljubavne veze, jako je važno uz sebe imati prijatelje, porodicu i plan za nove aktivnosti. Eksperti su za Huffpost iznijeli nekoliko praktičnih i jednostavnih savjeta za lakše prebolijevanje neuspjele veze.

Svaka osoba pojedinačno drugačije doživljava emocije i prekid, te nema potrebe ni smisla da se pitate kako je vašem partneru nakon prekida. Ne trebada gledate njegove objave na društvenim mrežama i tražite skrivene poruke niti da pokušavtae da shvatite kako se on osjeća.

"Prestanite se upoređivati s njim, drugačije ste doživjeli prekid i imate pravo biti povrijeđeni. Prihvatite to i nastavite sa procesom prebolijevanja", rekao je terapeut Spencer Northey, prenosi klix.ba. Naglasio je da obavezno morate prekinuti svaki kontakt sa bivšim partnerom i da ga ne smijete pratiti na društvenim mrežama.

"Pametni telefoni i društvene mreže su naš neprijatelj u ovom slučaju jer nam je tako lakše da pratimo svoje bivše i javimo im se u momentu slabosti. Zbog toga morate "spaliti taj most" kako ga više ne biste mogli prelaziti i vraćati se u nešto što je dio prošlosti", rekao je Spenser.

"U redu je patiti za nekim ko vam je bio važan. Kroz taj proces učite mnoge stvari o sebi i o tome kako i šta želite promijeniti u narednoj vezi", dodao je.

Nema ništa loše u izležavanju i prejedanju kući, u previše izlazaka sa prijateljima i potencijalnim budućim partnerima ali je jako važno da shvatite da na taj način samo odlažete suočavanje sa emocijama i da je potrebno da sami sebi "stanete na crtu" kako bi što prije mogli preboljeti propalu vezu.

"Vaši osjećaji su tu da bi ih vi osjetili, ne da bi ih ignorisali. Pustite bol da odradi svoje, zatim nastavite dalje sa životom", kaže Spencer.

Kada prekinete vezu, imaćete viška slobodnog vremena te ga je najbolje potrošiti na neki novi hobi ili nešto čime ste se bavili kada ste bili slobodni. "Kada se veza završi, važno je povezati se sa osobom koja vam je ustvari najbitnija u životu, a to ste vi", rekao je terapeut Juan Olmedo.

Oslonite se na prijatelje, družite se i ne zadržavajte ništa u sebi. Njima možete reći ako ste loše, ako ste tužni ili ako vam bivši partner nedostaje.

Preporučujemo za Vas